Աբիգ Ավագյանի բնապաշտական հայացքները - Ղարիբյան, Բալասան
Հոդվածում Աբիգ Ավագյանի բնապաշտական հայացքները ներկայացված են Բակունցի հետ համեմատությամբ: Կեղծիքն ու անարդարությունը դերվիշի վերածված հերոսին մղում են վեհը, կատարյալը գտնելու: Իդեալի որոնումները վերջինիս տանում են դեպի բնություն: Այդ ճանապարհին անհատի հայացքն ուղղվում է դեպի անցյալ. Մի դեպքում գեղեցիկ վերհուշի միջոցով նրան հաղորդակից դարձնելու որոնածին, մյուս դեպքում՝նախնական պարզությանը, բնականությանը վերադարձնելու, անցյալի բարձր արժեքներով նրան վերազինելու: В статье пантеистические взгляды А. Авагяна представлены в сравнении с Бакунцом.Фальшь и несправедливость направляют превратившегося в факира героя найти возвышенное и идеальное . Поиски идеала приводят последнего к природе. На этом пути взгляды личности направлены в прошло. В одном случае, с помощью прекрасных воспоминаний приобщить его к тому, что ищет, в другом случае, к возвращению первоначальной ценности и простоты к перевооружению высокими ценностями прошлого. In the article Abig Avagyan’s pantheistic views are presented comparing with Bakunts. The forgery and injustice push our hero to the high like a dervish to find a perfect. The searches of ideal the lastest one moves to the nature. In that way the views of individual straighten to the past, in one case by beautiful recollections to make communicate with his search, and in the other case to return to the preliminary clarity, to equipping him with the high values of the past.
Keywords: Գրականագիտություն