Человек и природа - Авакян, Нонна
XX-րդ դարակեսը գիտատեխնիկական հեղափոխությանը նաև իր բացասական հետևանքները թողեց մարդու և բնության հարաբերությունների վրա: Մարդը հեռացավ բնությունից խորթացավ իր արմատներից, սկսեց անխնա շահագործել բնությունը: Մարդու և բնության ներդաշնակության վերականգնաման թեման դարձավ 60-ականների սերնդի առաջատար թեմաներից մեկը, որը յուրահատուկ դրսևորումներով արծածվեց նաև Հր. Մաթեոսյանի «Բեռնաձիեր» շարքում: Հեղինակը փնտրում է բնական պայմաններում՝ իր ակունքների մեջ, իր հողից անբաժան: Научно-техническая революция середины ХХ века отрицательно повлияла на взаимоотношения человека и природы: человек отдалился от своих корней, от природы, стал нещадно использовать ее. Одной из ведущих направлений в творчестве поколения 60-х стала тема гармонии с природой, нашедшая своеобразное воплощение у Гранта Матевосяна в цикле рассказов “Гужевые лошади”. Автор ищет натурального человека, представляя его в естественных условиях, у своих истоков, в единстве со своей землей. Scientific and technical revolution in the middle of 20th century influenced on the mutual relationships of man and nature negatively: a man becameestranged from roots, nature and began to use it mercilessly. One of the leading directions in the works of generation of 60th became the theme of harmony with nature, finding original embodiment in the division «Horse carriages" of Matevosyan.The author seeks a natural man, presenting him in the natural conditions, in the unity with the earth.
Keywords: Литературоведение