Ն. Ադոնցը և Գ. Ջահուկյանը հայ քերականագիտության պատմության հիմնադիրներ - Բաղմանյան, Վանուհի
Այս աշխատանքի նպատակը Ն. Ադոնցի և Գ. Ջահուկյանի` Դ. Թրակացու «Քերականական արվեստ»-ի հայերեն թարգմանության և մեկնության վերաբերյալ հայացքների զուգադրումն է: Ն. Ադոնցը հայ քերականական երկերի մեկնությունների առաջին ուսումնասիրողն ու համակարգողն է: «Դ. Թրակացին և նրա հայ մեկնիչները» աշխատության մեջ նա գնահատում է այդ աշխատանքները` հունարեն բնագրերի համեմատության մեջ: 1954 թ.Գ. Ջահուկյանը շարունակեց Ն. Ադոնցի սկսած գործը` գրելով հայ քերականագիտության պատմությունը` «Քերականական և ուղղագրական աշխատությունները հին և միջնադարյան Հայաստանում», որտեղ համաձայնելով և երբեմն հակադարձելով Ադոնցին` նա նոր գնահատական է տալիս միջնադարյան քերականական աշխատություններին: Այսպիսով, Ն. Ադոնցը և Գ. Ջահուկյանն իրավամբ դարձան հայ քերականագիտության պատմության հիմնադիրները: Цель данного исследования - сопоставления взглядов Н Адонца и Г. Джаукяна о переводе и толкований работы Д. Фракийского «Искусство грамматики» на армянском языке. Н. Адонц был первым исследователем и составителем подлинников армянских грамматических трудов. Он в 1915 г. составил и опубликовал сборник первых армянских грамматических трудов: “Дионисий Фракийский и его армянские толкователи'', где оценил эти работы в сровнении с их греческими аналогами. Г. Джаукян в 1954 г. продолжил и развил начатое Адонцем дело, написав истотрию армянской грамматики: «Грамматические и орфографические труды в древней и средневековой Армении», где соглашаясь и дискутируя с Адонцем, он дает новые оценки армянским средневековым грамматическим работам. Таким образом Н. Адонц и Г. Джаукян по праву стали основателями истории армянской грамматики. The purpose of this study - comparing the views of N. Adonts and G. Djahukian the translation and interpretation of the work of D. Thracian "The Art of grammar" in the Armenian language. N. Adonts was the first researcher and compiler of original works of the Armenian grammar. It was in 1915 and published a collection of the first Armenian grammar works: "Dionysius Thrax and his Armenian interpreters '' where they praised the work compared with their Greek counterparts. G. Jahukyan in 1954 continued and developed the work started by Adonts, writing the history of the Armenian grammar: "Grammar and spelling works in ancient and medieval Armenia", where debating and agreeing with Adonts, it provides new estimates of the Armenian medieval grammatical works. Thus N. Adonts and G. Jahukyan actually became the founders of the history of the Armenian grammar.
Keywords: Լեզվաբանության պատմություն