Особенности и оценка соревновательной деятельности армянской национальной борьбы «Кох» (на примере Джавахского региона) - Юзбашян, Хачик (Զանգակ հրատ.)
«Կոխ» հայկական ազգային ըմբշամարտի երկարամյա նախապատրաստման համակարգում գոյություն ունի մրցման ծանրաբեռնվածության հանդեպ հարմարվողականության գործընթացների ձևավորման հիմնախնդիր րոլոր տարիքային խմբերի պարող֊ըմբիշների օրգանիզմում: Հոդվածում արտացոլված են վերոհիշյալ հիմնախնդրի մի քանի ընկալումներ: Այս առումով անց է կացվել «Կոխ» հայկական ազգային ըմբշամարտի մրցակցային գործունեության վերլուծություն: Ուսումնասիրվել են տարբերակող հատկանիշները, որակական առանձնահատկությունները: Պարզվել են «Կոխ» ըմբշամարտի արևմտահայկական և արևելահայկական տարատեսակների մրցման անցկացման կարգին վերաբերող մրցույթի կանոնների պահանջները: Ստացվել են տարբեր քաշային կարգերի մրցումներում էներգիայի սպառման և հանգստի ժամանակամիջոցի չաւիորոշիչների քանակական արժեքները: Պարող֊ըմբիշների մոտ հայտնաբերվել է օրգանիզմի գործառույթային համակարգի վիճակ մրցման տարբեր ժամանակահատվածներում և այդ վիճակների փոփոխությունների պարբերականություն: Սահմանվել են մարզական գործընթացի հիմնախնդիրները մրցույթների պայմանների հանդեպ պարող֊ըմբիշների օրգանիզմի հարմարվողականության ձևավորման նպատակով: There is a problem of adaptation process formation in the organism of all age dancerwrestlers to the contest loads in the system of long term trainings for «Koch» Armenian national wrestling. Some aspects of this problem are reflected in the article. In this regard, an analysis of «Koch» Armenian national wrestling contest activity was carried out. It was considered the distinctive characteristics, qualitative peculiarities of contest process in «Koch» Armenian national wrestling. The requirements of contest rules, relating to the order of the competition of Western Armenian and Eastern Armenian types of “Kokh” Armenian national wrestling were revealed. The quantitative value time parameter of energy expenditure and rest on different classes of weight competitions were received. The body functional system status in different period of contest activity and measurement time interval of those statuses were identified in dancer-wrestlers. The objects of training process for adaptation formation of dancer-wrestlers organism to the conditions of the contest activity were determined.
Keywords: Национальный вид спорта