Assessment of Echinococcosis spp. Surveillance System through SWOT Analysis in Armenia - Manukyan, A. H. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Всемирная организация здравоохранения включила эхинококкоз человека в число забытых тропических болезней. Два наиболее распространенных клинических типа эхинококкозакистозный эхинококкоз и альвеолярный эхинококкоз, являются тяжелым бременем на здоровье и финансовом положении, особенно в странах с низким уровнем дохода. Целью данного исследования была оценка системы наблюдения по эхинококкозу с помощью SWOT-анализа (сильные стороны – S, слабые стороны – W, возможности – O, угрозы – T), чтобы лучше понять текущую ситуацию в Армении и повысить эффективность работы, а также спланировать будущую стратегию. Внедрение концепции «Единое здоровье» в национальную программу имеет решающее значение для мер по профилактике и борьбе с болезнями. Приоритет следует отдать информированию общественности и образовательным инициативам среди медработников и уязвимых групп населения. Առողջապահության համաշխարհային կազմակերպությունը մարդու էխինակոկոզը դասել է անտեսված արևադարձային հիվանդությունների շարքում: Էխինակոկոզի երկու ամենատարածված կլինիկական տեսակները՝ բշտային էխինակոկոզը և ալվեոլյար էխինակոկոզը, ստեղծում են զգալի առողջապահական և ֆինանսական բեռ, հատկապես ցածր եկամուտ ունեցող երկրներում: Այս հետազոտության նպատակն է՝ SWOT (ուժեղ կողմեր՝ S, թույլ կողմեր՝ W, հնարավորություններ՝ O, սպառնալիքներ՝ T) վերլուծության մի- ջոցով գնահատել էխինակոկոզային հիվանդության համաճարակաբանական համակարգը՝ Հայաստանում ներկա իրավիճակն ավելի լավ պատկերացնելու, ինչպես նաև ապագա ռազմավարությունը ծրագրելու համար։ «Մեկ առող- ջություն» մոտեցումը կարևոր նշանակություն ունի ազգային ծրագրում՝ հի- վանդության կանխարգելման և վերահսկման միջոցառումների համար: Առաջնահերթությունը պետք է տրվի բուժաշխատողների և խոցելի խմբերի շրջանում հանրային իրազեկման և կրթական նախաձեռնություններին:
Keywords: Human echinococcosis