Роль интранодулярных эхогенных включений в стратификации узлов щитовидной железы - Хондкарян, Р. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Քաղցկեղի վաղ ախտորոշումը մինչ օրս բժշկության մեջ արդիական խնդիր է։ Այս տեսանկյունից հսկայական առաջընթաց է նկատվել վահանաձև գեղձի չարորակ հանգույցների ախտորոշման գործում։ Ուլտրաձայնային ախտորոշման կիրառումը բջջաբանական հետազոտության հետ մեկտեղ հանգույցի բարակ ասեղային ասպիրացիոն բիոպսիայի (FNA) միջոցով լայն տարածում ունի ամբողջ աշխարհում։ Այսօր FNA-ի ցուցումը հանգույցների դասակարգումն է ըստ TI-RADS (Thyroid Imaging Reporting and Data System) համակարգի: TI-RADS դասակարգման մեջ ընդգրկված են հանգույցի էխոգենությունը, ուրվագծերը, հանգույցի ուղղահայաց կողմնորոշումը, միկրո և մակրոկալցիֆիկատների առկայությունը: Աշխատելով հանրապետության առաջատար կլինիկաներից մեկում՝ մենք նկատեցինք, որ ուլտրաձայնային և էլաստոգրաֆիկ հետազոտություն անցնելու համար մեզ հաճախ են դիմում այնպիսի հիվանդներ, ովքեր արդեն մեկ կամ ավելի անգամ հետազոտվել են և նախնական ունեն չարորակ ուռուցքի կասկած։ Շատ դեպքերում պարզվել է, որ ենթադրվող չարորակ ուռուցքի հիմնական գործոնը հանգույցներում էխոգեն ներառուկների առկայությունն է։ Սույն աշխատանքի նպատակն է բացահայտել վահանաձև գեղձի էխոգեն ներառուկների դիֆերենցիալ ախտորոշման որոշ ասպեկտներ: Prevention of cancer until this day is one of the greatest medical issues. From this point of view, a great progress has been made in diagnosis of malignant nodules of the thyroid. The use of ultrasound diagnosis along with histological examination by fine needle aspiration biopsy (FNA) of the nodule is widespread throughout the world. In our days the indication for FNA is nodule classification according to the TIRADS (Thyroid Imaging Reporting and Data System) system. The classification of TIRADS includes nodule echogenicity, shape, vertical orientation of nodule, presence of macro- and microcalcifications. Working in one of the leading healthcare clinic of the country, we noticed, that patients who have already been examined one or more times and have a preliminary suspicion of a malignant tumor often turn to us for an ultrasound examination. In many cases, it was found that the main factor of suspected malignant tumor is the presence of echogenic inclusions in the nodules. These patients commonly have initial suspicions regarding malignancy, because echogenic granules are a predominant factor in the suspected tumor. The aim of this study is to elucidate various facets related to the differential diagnosis of thyroid gland echogenic inclusions.
Keywords: Щитовидная железа