Ձվարանների քաղցկեղի համակցված բուժման սխեմաների արդյունավետության համեմատական գնահատականը - Ջիլավյան, Ար. Գ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ձվարանների քաղցկեղով հիվանդների հնգամյա ապրելիության վրա ազդող ամենանշանակալի գործոնը վիրահատության ծավալն էր։ Միևնույն ժամանակ այսպես կոչված «ագրեսիվ վիրահատությունների» և օպտիմալ ցիտոռեդուկցիայի (արգանդի էքստիրպացիա հավելումներով + ճարպոնի մասնահատում) ենթարկված հիվանդների մոտ ապրելիության մակարդակի էական տարբերություն չի հայտնաբերվել՝ 45,5% ի հակադրություն 42,4%-ի։ Ընդհանուր առմամբ այն հիվանդները, ովքեր ենթարկվել են արմատական վիրահատության, հնգամյա ապրելիությունը եղել է առնվազն երեք անգամ ավելի բարձր, քան ոչ ռադիկալ, արմատական վիրահատության դեպքում (p<0,05): Միևնույն ժամանակ նեոադյուվանտ քիմիաթերապիան ունի մի շարք դրական ազդեցություններ, որոնք նպաստում են հիվանդների ռադիկալ վիրահատության նախապատրաստմանը և թույլ են տալիս 3,2 անգամ ավելացնել հնգամյա ապրելիությունը (p<0,05): Առաջնային բուժման տարբեր սխեմաների համեմատության ժամանակ պարզվել է, որ լավագույն արդյունքները ձեռք են բերվել այն հիվանդների մոտ, ովքեր բուժվել են քիմիաթերապիա + վիրահատություն սխեմայով: Այս խմբի հիվանդների հնգամյա ապրելիությունը 50,4% է: Ձվարանների քաղցկեղի բուժումը պետք է սկսել միայն ախտորոշիչ լապարոսկոպիայից հետո, որը թույլ է տալիս խուսափել թե՛ ախտորոշիչ, թե՛ տակտիկական մի շարք սխալներից: Наиболее значимым фактором, оказывающим влияние на пятилетнюю выживаемость больных раком яичников, оказался объем проведенной операции. В то же время мы не выявили существенной разницы в показателях выживаемости у больных, которым были произведены так называемые агрессивные операции, и больных, которым выполнена оптимальная циторедукция ( экстирпация матки с придатками + резекция сальника) – 45,5% против 42,4%. В целом, у больных, которым удалось произвести радикальные операции, пятилетняя выживаемость была минимум в три раза выше, чем при нерадикальных операциях (р<0,05). Этой цели служит проведение неоадъювантных курсов химиотерапии. Проведение неоадъювантной терапии оказывает ряд положительных эффектов, способствующих подготовке больных к проведению радикальной операции и позволяет повысить процент пятилетней выживаемости в 3,2 раза (р<0,05). При сравнении различных схем первичого лечения оказалось, что наилучшие результаты получены у тех больных, которым лечение проведено по схеме химио- терапия + операция, в данной группе больных пятилетняя выживаемость составила 50,4%. Лечение рака яичников необходимо начинать лишь после диагностической лапароскопии, что позволяет избежать ряда ошибок как диагностических, так и тактических. The most significant factor influencing the five-year survival rate of patients with ovarian cancer was the volume of surgery performed. At the same time, we did not find a significant difference in survival rates in patients who underwent so-called aggressive operations and patients who underwent optimal cytoreduction (hysterectomy + resection of the omentum) – 45,5% versus 42,4%. In general, in patients who managed to undergo radical surgery, the five-year survival rate was at least three times higher than with non-radical surgery (p<0,05). Neoadjuvant therapy has a number of positive effects that help prepare patients for radical surgery and can increase the percentage of five-year survival by 3,2 times (p<0,05). The best results were obtained in those patients who received treatment carried out according to the regimen of chemotherapy + surgery; in this group of patients the five-year survival rate was 50,4%. Treatment of ovarian cancer should begin only after diagnostic laparoscopy, which avoids a number of errors, both diagnostic and tactical.
Keywords: Ուռուցքաբանություն (ներառյալ քաղցկեղ)