Ձվարանների քաղցկեղով հիվանդների ապրելիության վրա ազդող գործոնները - Ջիլավյան, Ար. Գ. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Այսպիսով, մեր վերլուծությունը ցույց տվեց, որ մի շարք գործոններ ազդում են ձվարանների քաղցկեղով հիվանդների ապրելիության վրա: Նախ, պետք է նշել, որ հետազոտության մեջ ընդգրկված հիվանդների ապրելիության մակարդակը բավականին համադրելի է օտարերկրյա հեղինակների ամփոփ տվյալների, ինչպես նաև հիվանդության վաղ փուլերով հիվանդների ապրելիության մակարդակի հետ: Միաժամանակ պետք է նշել, որ հիվանդության ուշ փուլերի բուժման մեր տվյալները զիջում են արտերկրի առաջատար կլինիկաների միջին ցուցանիշներին։ Այս փաստը վկայում է ձվարանների քաղցկեղով հիվանդների, մասնավորապես ուշ փուլերի բուժման օպտիմալացմանը նվիրված աշխատանքի արդիականության մասին։ Մասնավորապես մեր վերլուծությունը ցույց տվեց, որ հիվանդության ուշ փուլերով, տարիքային բարձր խմբերի հիվանդների հնգամյա ապրելիության մակարդակը, որոնց մոտ ախտորոշվել էր հիվանդության ասցիտային ձևը, զգալիորեն ցածր էր: Անբավարար արդյունքներ ստացվում են և Ca-125-ի բարձր մակարդակի հետևանքով: Այս գործոնների առկայությամբ հիվանդների բուժման մոտեցումները պետք է մանրակրկիտ քննարկվեն: Результаты лечения рака яичников могут зависеть от ряда факторов, характеризующих особенности организма больной (возраст), особенностей опухолевого процесса (стадия, форма болезни, уровень онкомаркеров) и проведенного лечения. В статье проанализировано влияние некоторых из них на пятилетнюю выживаемость больных раком яичников. Выживаемость больных, включенных в настоящее исследование, вполне сопоставима со сводными данными зарубежных авторов. Сопоставима также выживаемость больных ранними стадиями заболевания. В то же время результаты лечения поздних стадий заболевания, по нашим данным, уступают средним показателям ведущих зарубежных клиник. Наш анализ показал, в частности, что пятилетняя выживаемость больных с поздними стадиями заболевания в старших возрастных группах, у которых диагностирована асцитная форма болезни, была значительно ниже. Неудовлетворительные результаты усугубляются такими факторами, как высокое содержание Са-125. По отношению к больным с наличием перечисленных факторов должны быть тщательно проанализированы подходы к лечению. The results of the treatment for ovarian cancer may depend on a number of factors characterizing the characteristics of the patient’s body (age), the characteristics of the tumor process (stage, form of the disease, level of tumor markers) and the characteristics of the treatment performed. The article analyzes the impact of some of them on the five-year survival rate of patients with ovarian cancer. The survival rate of patients included in this study is quite comparable with the summary data of foreign authors. The survival rate of patients with early stages of the disease is also comparable. At the same time, the results of treatment of late stages of the disease, according to our data, are inferior to the average results of leading foreign clinics. Our analysis showed, in particular, that the five-year survival rate of patients with late stages of the disease in the older age group whom the ascites form of the disease was diagnosed was significantly lower. Unsatisfactory results are aggravated by factors such as high Ca-125 content. In relation to patients with the presence of these factors, treatment approaches should be carefully analyzed.
Keywords: Ուռուցքաբանություն (ներառյալ քաղցկեղ)