Миома матки и беременность - Гаспарян, А. А.; Вардумян, Э. А. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ներկայումս արգանդի միոման (ԱՄ) ոչ միայն նախադաշտանադադարի, այլև վերարտադրողական տարիքի կանանց ամենատարածված հիվանդություններից է։ Մինչ այժմ վիճելի են մնում էթիոլոգիայի, համաճարակաբանության և պաթոգենեզի խնդիրները։ Վերանայումը դիտարկում է ԱՄ-ի ազդեցության հնարավորության խնդիրը հղիության ընթացքի բնույթի վրա և բուն հղիության գործընթացի ազդեցությունը ԱՄ-ի վրա: Չնայած որ միոման հորմոնկախյալ բարորակ ուռուցք է, հղիության ընթացքում դրանց աճի մասին կարծիքները հակասական են: Ի լրումն էնդոկրին պատճառների՝ կան մի շարք գործոններ, որոնք կարող են ազդել միոմաների արյան մատակարարման, դրանց աճի տեմպերի և հղիության, հետծննդյան շրջանում սնուցման խանգարման ռիսկերի վրա: Ընթացիկ տվյալների համաձայն՝ ԱՄ-ի առկայությունը կարող է հանգեցնել հղիության բարդ ընթացքի և անբարենպաստ ելքի ռիսկի բարձրացման: Որոշ հեղինակներ կասկածի տակ են դնում ԱՄ-ի և հղիության ու ծննդաբերության որոշ բարդությունների միջև պատճառահետևանքային կապը: Այլ հետազոտողներ կարծում են, որ ԱՄ-ը հանգեցնում է պլացենտայի անոմալ տեղակայման, ընկերքի վաղաժամ շերտազատման, պտղի ոչ ճիշտ առաջադրության։ Կեսարյան հատման և վաղաժամ ծննդաբերության հաճախականությունը նույնպես մեծանում է միոմաների ժամանակ։ Անհրաժեշտ են հետագա լայնածավալ ուսումնասիրություններ՝ գնահատելու համար հղիության ընթացքում ԱՄ-ի աճի ձևը և դրա ազդեցությունը հղիության արդյունքների վրա: Uterine fibroids (UF) currently represent one of the most prevalent conditions among women, affecting not only those in premenopausal but also reproductive age. The etiology, epidemiology, and pathogenesis of UF remain subjects of debate. This review examines the potential impact of UF on the course of pregnancy and the influence of the gestational process on UF. While fibroids are hormonally dependent benign tumors, opinions regarding their growth during pregnancy are conflicting. Apart from endocrine factors, several other factors may affect the blood supply to fibroids, their growth rate, and the risk of nutritional impairment during pregnancy and the postpartum period. According to current evidence, the presence of UF may increase the risk of complicated pregnancies and unfavorable pregnancy outcomes. Some authors question the cause-and-effect relationship between UF and certain pregnancy and childbirth complications. Conversely, other researchers believe that UF leads to an increased incidence of placenta previa, placental abruption, and malpresentation of the fetus,
Keywords: Онкология (включая рак); Гинекология и акушерство