Տեղեկատվական հիգիենան՝ որպես նոր կրթական դիսցիպլինի հրամայական - Մարկոսյան, Դիանա
Այսօր չափազանց կարևոր է տեղեկատվական հիգիենայի պահպանումը. առողջ հասարակությունը պետք է ունենա կայուն հոգեվիճակ, իսկ հանրային տրամադրությունները, ինչպես հայտնի է, կառավարում է մեդիանֈ Եվ այստեղ է, որ առաջանում է հոգեբանորեն առողջ լրատվական դաշտ ունենալու հրամայականը։ Առողջ հասարակությունը կարիք ունի հոգեբանորեն առողջ լրատվամիջոցների։ Գիտատեխնիկական առաջընթացի համար անհրաժեշտ է հանգիստ, կայուն, վստահություն ներշնչող միջավայր։ Ցանկացած արտակարգ իրավիճակ, ռազմական դրություն ու պատերազմական գործողություն ապակառուցողական՝ դեստրուկտիվ հող է, որտեղ պարարտ կերպով զարգանում է ապատիան ու անելանելիությունը, որն հանգեցնում է անաշխատունակության։ Տարբեր ոլորտների փորձագետներ գտնում են, որ անկախության ձեռքբերումից հետո Հայաստանը չի կարողանում շտկել մեջքը և ապահովել գիտության, մշակույթի և տեխնիկայի զարգացման անհրաժեշտ տեմպերը, քանի որ պայքարում է տարատեսակ բնական և արհեստածին, ռազմական ու քաղաքական աղետների հետևանքների դեմ, ինչը կազմալուծում է բոլոր ստեղծագործ ուժերն ու ջլատում անհատների ձգտումը։ Այս պայմաններում անհնար է ակնկալել դրական արդյունք։ Հեղինակը փորձել է գտնել «ինֆորմացիոն աղբի» դեմ պայքարի միջոցներ և առաջարկել տեղեկատվական լանդշաֆտը մաքուր պահելու որոշ քայլեր։ Поддержание информационной гигиены чрезвычайно важно сегодня: здоровое общество должно иметь устойчивое душевное состояние, а общественными настроениями, как известно, управляет медиа. И именно этим объясняется настоятельное требование иметь психологически здоровое журналистское поле. Здоровому обществу нужны психологически здоровые средства массовой информации. Для прогресса, научно-технических достижений и успеха необходима спокойная, стабильная, внушающая доверие среда, где можно творить, созидать, создавать. А любое стрессовое событие, чрезвычайная ситуация или, тем более, военное положение и боевые действия – это препятствующая развитию, разрушительная, деструктивная почва, на которой благодатно развиваются разочарование, фрустрация, апатия и безысходность, что приводит к нетрудоспособности. Эксперты различных областей считают, что после обретения независимости Армения не в состоянии выпрямить спину и обеспечить необходимые темпы развития науки, культуры и техники, так как борется с последствиями различных природных и техногенных, военных и политических катастроф, что разрушает все творческие силы и ослабляет стремления индивидумов. В таких условиях нельзя ожидать положительного результата. Автор попыталась найти способы борьбы с «информационным мусором» и предложила некоторые шаги для поддержания чистоты информационного ландшафта. Observation of information hygiene practices is highly important today; a healthy society should have a stable mental state, but as we know social media shapes and manages public moods and opinions. This is where the presence of a psychologically healthy media industry becomes an imperative. A healthy society needs a psychologically healthy media. To have progress, scientific and technical achievements and success, a stable and confidence-inspiring environment is a must, where one can work and create. Whereas any stressful incident or event, emergency situation, and, above all, martial law and military operation is a development-preventing, destructive soil, where frustration, apathy and hopelessness develop well, leading to incapacity. Experts in various fields believe that ever since Armenia gained independence the country has been unable to straighten up and ensure the necessary pace for development of science, culture and technology, as it has been struggling with the consequences of various natural and man-made, military and political disasters, which affect and disintegrate all creative forces and crush the aspirations of individuals. In these conditions, it is impossible to expect any positive result.
Keywords: Մեդիագրագիտություն; Լրագրություն