Ի՞նչ են թաքցնում ձեռագրերը. «Սիոն» ամսագրում հրատարակված մի ձեռագրի նկարագրության շուրջ - Հովսեփյան, Լիլիթ; Մանուկյան, Տաթևիկ
Գր. Մաքսուդյանը «Սիոն» ամսագրում 1968 թ. հրատարակում է միջնադարյան Արծկեի ձեռագրական ժառանգությունը լրացնող` 1311 թ. «Արծկէու անապատում» Հովհաննես գրչի ընդօրինակած մի ձեռագրի նկարագրություն` «Նորահայտ հայերէն ձեռագիր մատեան մը յԱմերիկա» խորագրով: Ձեռագիրը պարունակում է Սողոմոն Իմաստունի գրքերը` Առակները, Ժողովողը, Երգ երգոցը, Իմաստությունը և Գրիգոր Նյուսացու «Մեկնութիւն Երգ երգոցի» աշխատությունը: Հոդվածում քննության է ենթարկվում այս նկարագրությունը` որպես Արծկեի գրչական միջավայրն ուսումնասիրելու կարևոր` ձեռագրին համարժեք աղբյուր: Г. Максудян опубликовал в 1968 году в ежемесячном журнале «Сион» описание рукописи 1311 года, дополняющую рукописное наследие средневекового Арцке, переписанную переписчиком Ованесом в «Пустыне Арцке» под названием «Недавно обнаруженная в Америке армянская рукопись». Рукопись содержит книги Соломона Мудрого: Притчи, Экклезиаст, Песнь Песней, Премудрость, а также произведение Григора Нюсаци «Толкование Песни Песней». В статье данное описание рассматривается как важный источник, равноценный рукописи, для изучения письменной среды Арцке. K. Maksoudian published in 1968 in the magazine ―Sion‖ a description of the manuscript of 1311, supplementing the manuscript heritage of the medieval Artske, copied by the scribe Hovhannes in the ―Desert of Artske‖ under the title Recently discovered Armenian manuscript in America. The manuscript contains the books of Solomon the Wise: Proverbs, Ecclesiastes, Song of Songs, Wisdom, as well as the work by Grigor Nyusatsi Interpretation of the Song of Songs. The article considers this description as an important source, equivalent to a manuscript, for the study of the written environment of Artske.
Keywords: Լեզվաբանություն