Մի էջ Արցախի պետական համալսարանի կազմավորման պատմությունից - Հարությունյան, Մ. Ա.; Ավանեսյան, Ա. Ս. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Արցախի պետական համալսարանի հիմնադրումը կարևոր իրադարձություն էր նորանկախ Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետության մշակութային կյանքում: Արցախի ազգաբնակչության համար դժվարին ժամանակամիջոցում պետական համալսարանի հիմնադրման գործընթացի պատմագիտական վերաիմաստավորումը պահանջված է հիշարժան հոբելյանն արժեքավորելու, պատեհաժամորեն քաղաքական համարձակության դրսևորման և ճկուն որոշումների ընդունման ոչ հեռու անցյալի փորձը տարածելու, ստեղծված իրավիճակում Արցախի Հանրապետության բարձրագույն կրթության համակարգի առաջ ծառացած խնդիրների լուծմանը արդյունավետ մոտեցումներ գտնելու առումներով: Սույն ուսումնասիրության նպատակն է արխիվային փաստաթղթերի և սկզբնաղբյուրային նշանակություն ձեռք բերած աշխատությունների վերլուծության հիման վրա ամբողջացնել Արցախի պետական համալսարանի հիմնադրման գործընթացը և վերաիմաստավորել դրա պատմական նշանակությունը Արցախի Հանրապետության ազգային (հայեցի) գիտակրթական համակարգի տեսանկյունից: Создание Арцахского государственного университета стало важным событием в культурной жизни новонезависимой Нагорно-Карабахской Республики. В трудный для народа Арцаха период требуется историографическое переосмысление процесса основания государственного университета с точки зрения оценки памятного юбилея, проявления в нужное время политического мужества и распространения опыта недалёкого прошлого, принятия гибких решений, поиска эффективных подходов к решению задач, стоящих перед системой высшего образования Республики Арцах в сложившейся ситуации. Целью данного исследования является уточнение процесса основания Арцахского государственного университета на основе архивных документов и произведений, приобретших первоисточниковое значение, и переосмысление его исторического значения для научной и образовательной системы Республики Арцах. The creation of Artsakh State University became an important event in the cultural life of the newly independent Nagorno-Karabakh Republic. In a difficult period for the people of Artsakh, a historiographic reinterpretation of the process of founding a state university is required in terms of assessing the memorable anniversary, showing political courage at the right time and disseminating the experience of the recent past, making flexible decisions, and finding effective approaches to solving the problems facing the higher educational system of Republic of Artsakh in current situation. The purpose of this study is to clarify the founding process of the Artsakh State University on the basis of archival documents and works that have acquired primary source value, and to reinterpred its historical significance for the scientific and educational system of Republic of Artsakh.
Keywords: Բարձրագույն ուսումնական հաստատություններ; Արցախ