Հրթիռների արտաքին ձգաբանության թվային մոդելավորման ճշտության հարցերը Մ-21ՕՖ հրթիռի օրինակով - Բաղիյան, Ա. Հ.; Գրիգորյան, Ա. Ա.; Սարգսյան, Հ. Է. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Թվային մոդելավորման եղանակով հրթիռների արտաքին ձգաբանության հավասարումների լուծման համար մշակված համակարգչային ծրագրի կիրառմամբ ուսումնասիրվել են ստացվող արդյունքների շեղումները հեռահարության աղյուսակներում բերված տվյալներից՝ Մ-21ՕՖ հրթիռի օրինակով։ Ցույց է տրվել մշակված համակարգչային ծրագրի կիրառելիությունը իրական խնդիրներում՝ աղյուսակային տվյալների բացակայության դեպքում, ինչպես նաև նոր հրթիռների մշակման փուլում դրանց հեռահարությունը գնահատելու և ձգաբանական աղյուսակներ կազմելու համար։ На примере ракеты М-21ОФ исследованы отклонения результатов, полученных в результате применения компьютерной программы, разработанной для решения уравнений внешней баллистики ракет методом численного моделирования. Показана применимость разработанной компьютерной программы в реальных задачах в случае отсутствия табличных данных и при разработке новых типов ракет для оценки их дальнобойности и составления баллистических таблиц. Using the example of the M-21OF rocket, the deviations of the results obtained by the software developed for solving the equations of external ballistics of rockets by computational methods, are investigated. The applicability of the developed software in real problems in case of the absence of tabular data and during the development of new types of rockets for evaluating their range and compiling ballistic tables is shown.
Keywords: Ավտոմատացում և կառավարման համակարգեր