Մեխանաքիմիական ակտիվացմամբ պղնձի օքսիդացված հանքանյութի սուլֆիդացման գործընթացի հետազոտումը - Ավագյան, Հ. Վ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Վերջին տարիներին մետալուրգիական գործընթացներում տեղ է գտել նոր ուղղություն, համաձայն որի խտանյութերի մշակումը կատարվում է մեխանաքիմիական և մետաղաթերմային վերականգնման եղանակների զուգակցմամբ: Դա նպաստում է հետագա օքսիդավերականգնման գործընթացների ինտենսիվացմանը և սկզբունքային նոր մոդիֆիկացված արգասիքների ստացմանը: Պղնձային օքսիդացած միներալների հարստացման դեպքում մակերևույթների ակտիվացման ավելի ընդունելի տեսակ են հանդիսանում ավելացվող ռեագենտների համակցությամբ մեխանաակտիվացման գործընթացները: Պարզվել է, որ էլեմենտար ծծմբով պղնձի օքսիդացած միներալների սուլֆիդացումն ընթանում է ավելի ակտիվ, քան սիլիցիումի սուլֆիդով: Որոշվել են պղնձի օքսիդացած հանքաքարերի սուլֆիդացման օպտիմալ ռեժիմները: Համալիր հետազոտությունների արդյունքում մշակվել է օքսիդացած պղնձային հանքանյութերի վերամշակման տեխնոլոգիա՝ աղացում սուլֆիդացմամբ և հետագա ֆլոտացմամբ: В последние годы в металлургических процессах появилось новое направление, согласно которому переработка концентратов осуществляется сочетанием механического и металлотермического методов восстановления. Это способствует интенсификации дальнейших окислительно-восстановительных процессов и получению принципиально новых модифицированных продуктов. В случае обогащения медных окисленных минералов более приемлемым видом поверхностной активации являются процессы механоактивации путем комбинации добавляемых реагентов. Установлено, что сульфидирование окисленных медных минералов элементарной серой, сульфидами кремния и натрия протекает активно. Определены оптимальные режимы сульфидирования окисленных медных руд. В результате комплексных исследований разработана технология переработки окисленных медных минералов в мельнице путем сульфидирования и последующей флотации. In recent years, a new direction has appeared in metallurgical processes according to which the processing of concentrates is carried out by a combination of mechanical and metal-thermal methods of recovery. This contributes to the intensification of further redox processes and the production of fundamentally new modified products. In the case of enrichment of oxidized copper minerals, a more acceptable type of surface activation are mechanical activation processes with a combination of added reagents. It is established that sulfiding of oxidized copper minerals with elemental sulfur, silicon and sodium sulfides proceeds actively. As a result of the research, the optimal modes of sulfiding oxidized copper ores are determined. As a result of comprehensive research, a technology has been developed for processing oxidized copper minerals in a mill by sulfiding and subsequent flotation.
Keywords: Մետալուրգիա