Հանքային տեխնածին առաջացումներից ոսկու և արծաթի ստացման տեխնոլոգիական գործընթացի հետազոտումը - Հայրապետյան, Ս. Գ.; Մարտիրոսյան, Ն. Վ.; Դաշտոյան, Հ. Ռ.; Սասունցյան, Մ. Է. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Մշակվել են քիմիական ներգործությունների նկատմամբ դիմադիր հանքային տեխնածին առաջացումներից ոսկու և արծաթի կորզման հալքանոթային հալման գործընթացի լավարկված ցուցանիշները, երբ հումքը հալվում է համակցված քիմիական ազդանյութերի ու ազնիվ մետաղների մետաղական կուտակիչների պայմաններում: Առաջարկվել է տեխնածին առաջացումների մշակման հրահիդրոմետալուրգիական տեխնոլոգիական ուրվագիծ, համաձայն որի հումքի հալման արդյունքում առաջացած Դորեի համաձուլվածքի կազմն անցած ոսկու, արծաթի և այլ ազնիվ մետաղների լուծահանումը կատարվում է արքայաջրով տարրալուծման հիդրոմետալուրգիական եղանակով: Разработаны оптимальные параметры процесса тигельной плавки извлечения золота и серебра из рудноупорных к химическим воздействиям техногенных образований, где сырье плавится в условиях комбинированных химических реагентов и металлических коллекторов благородных металлов. Предложена пирогидрометаллургическая технологическая схема переработки техногенного образования, согласно которой экстрагирование перешедшего в результате плавки сырья в состав образованного сплава Доре золота, серебра и других благородных металлов осуществляется с помощью гидрометаллургического способа царсководочного выщелачивания. Optimal parameters of the process of crucible smelting of extracting gold and silver from ore-resistant to chemical influences technogenic formations, where raw materials are melted under the conditions of combined chemical reagents and metal collectors of precious metals, have been developed. A pyro-hydrometallurgical flowsheet for processing technogenic formation is proposed, according to which the extraction of gold, silver and other noble metals transferred as a result of raw material melting into the composition of the formed Doré alloy is carried out using the hydrometallurgical method of aqua leaching.
Keywords: Մետալուրգիա