Երկմետաղական խողովակների լարվածադեֆորմացիոն վիճակի հետազոտումը համակարգչային մոդելավորմամբ - Բաբայան, Ա. Ա.; Բալասանյան, Բ. Ս.; Պետրոսյան, Գ. Լ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Խնդիրը լուծվում է չափազուրկ մեծություններով: Դա հնարավորություն է տալիս երկմետաղի բաղադրյալ խողովակների լուծումները ստանալ ինչպես ցանկացած հոծ, այնպես էլ տարբեր ծակոտկենությամբ եռակալված նյութերի իրական հատկությունների հաշվառմամբ: Երկմետաղի ներքին խողովակը գտնվում է հարթ լարվածային վիճակում: Օգտագործվում են բարակապատ գլանական խողովակի տարրի կոնական մալամայրում հավասարակշռության դիֆերենցիալ և Լապլասի հավասարումները, ինչպես նաև Միզեսի պլաստիկության պայմանի պարզեցված տեսքը: Արդյունքում ինտեգրելով ստացված դիֆերենցյալ հավասարումը՝ չափազուրկ միջօրեական և շրջանային լարումների, ինչպես նաև v ընթացիկ ծակոկենությունների որոշման համար ստացվում են բանաձևեր: Ընդ որում, v-ի որոշման համար օգտագործվում են ծակոտկեն նյութերի պլաստիկության դեֆորմացման տեսության բանաձևերը։ Երկմետաղի արտաքին խողովակը գտնվում է ծավալային լարվածային վիճակում, ինչի պատճառով նախորդի համեմատ փոխվում են Լապլասի հավասարումը և պարզեցված պլաստիկության պայմանը: MS EXCEL ծրագրային միջավայրում իրականացվել են երկմետաղի բաղադրիչ խողովակների լարվածադեֆորմացիոն վիճակի (ԼԴՎ) թվային հաշվարկներ: Մասնավորապես՝ արտաքին խողովակի դեպքում համակարգչային մոդելավորումը կատարվում է՝ նախապես սահմանելով միջօրեական չափազուրկ լարման σmo- ի համար տարբեր սկզբնական արժեքներ։ Խողովակների արտամղման գործընթացին կհամապատասխանի այնպիսի σmo- ի արժեք, երբ խողովակի σm միջօրեական լարումը մամլամայրից դուրս գալու ժամանակ հավասարվի 0- ի: Задача решается с безразмерными величинами. Это позволяет получать решения из биметаллических композитных труб с учетом реальных свойств любого сплошного материала, а также спеченных материалов с различной пористостью. Внутренняя трубка биметаллической трубы находится в плоском напряженном состоянии. Использованы дифференциальное уравнение элемента конической части трубы и уравнения Лапласа тонкостенной цилиндрической трубы в конической матрице, а также упрощенная форма условия пластичности Мизеса. В результате интегрирования полученного дифференциального уравнения получены формулы для определения безразмерных меридиональных и окружных напряжений, а также текущих пористостей v. Кроме того, для определения v используются формулы деформационной теории пластичности пористых материалов. Внешняя трубка биметаллической трубы находится в объемном напряженном состоянии, в результате чего изменяются уравнение Лапласа и упрощенное условие пластичности по сравнению с предыдущим случаем. Проведены численные расчеты напряженно-деформированного состояния биметаллических комплектующих труб в программной среде MS EXCEL. В частности, выполнено компьютерное моделирование внешней трубы, предварительно задавая различные начальные значения меридионального безразмерного напряжения σmo . Показано, что процессу экструзии трубы соответствует такое начальное значение σmo напряжения, при котором меридиональное напряжение σm трубы при выходе из матрицы равно нулю. The problem is solved with dimensionless quantities. This makes it possible to obtain solutions from bimetallic composite pipes taking into account the real properties of any solid material, as well as bimetallic materials with different porosities. The inner tube of the bimetallic pipe is in a state of plane stress. The differential equation of the element of the conical part of the pipe and the Laplace equation of a thinwalled cylindrical pipe in a conical matrix, as well as a simplified form of the Mises plasticity condition are investigated. As a result, by integrating the obtained differential equation, formulas for determining dimensionless meridional and circumferential stresses are obtained, as well as current porosities v. In addition, to determine v, formulas from the deformation plasticity theory of porous materials are used. The outer tube of the bimetallic pipe is in a state of dimensional stress. As a result, the Laplace equation and the simplified plasticity condition change compared to the previous one. Numerical calculations of the stress-strain state of bimetallic completing pipes are carried out in the MS EXCEL software environment. In particular, computer modeling of the outer pipe is carried out by the preliminary determination of various initial values of the meridional dimensionless stress σmo . It is shown that to the pipe extrusion process corresponds an initial stress value σmo at which the meridional stress σm of the pipe upon the exiting value is zero.
Keywords: Մեքենաշինություն