Technological Challenges Reshaping the Defense Industry and their Impact on Economic Growth - Danielyan, Gyulnara (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Արդյունաբերական չորրորդ հեղաշրջման պայմաններում, տեխնոլոգիական նորարարությամբ պայմանավորված, պատերազմների վարման եղանակները կտրուկ փոխվել են։ Տեխնոլոգիաները բազմաթիվ խնդիրներ են առաջացրել գլոբալ պաշտպանության ապագայի համար՝ ենթադրելով ռազմական կառույցների փոփոխություններ, նոր ռազմավարությունների մշակումներ, որոնք ազդում են և շարունակելու են ազդել երկրների տնտեսությունների վրա։ Հոդվածի նպատակն է բացահայտել պաշտպանական խնդիրները, որոնք հիմնված են տեխնոլոգիական նվաճումների վրա, որոնցով պայմանավորված է տնտեսական աճը, և ընդգծել պաշտպանական ԳՀՓԿԱ-ների կարևորությունը: Հոդվածում դիտարկված խնդիրները հիմնականում վերաբերում են ժամանակակից անվտանգության մարտահրավերների շրջանակում պաշտպանական առաջատար արդյունաբերության և տնտեսական աճի վրա վերջինիս ազդեցության ուսումնասիրությանը՝ հաշվի առնելով նաև այլ երկրների կիրառելի փորձը: «Ֆիքսված» սպառնալիքների սցենարներն այլևս որոշիչ չեն պատերազմների համար, քանի որ ոլորտի արագ փոփոխությունները հակամարտությունից տուժած երկրներին ստիպում են ավելի կանխատեսելի լինել միմյանց նկատմամբ: Մեր խնդիրն է ուսումնասիրել տեխնոլոգիական փոփոխությունների մարտահրավերները և երկրների՝ դրանց հարմարվելու կարողությունը։ Տեխնոլոգիաների ազդեցության տակ գտնվող պաշտպանական արդյունաբերության ընդհանրական պատկերը տալու համար կիրառվել է գիտական աբստրակցիայի մեթոդը, ինչպես նաև իրականացվել է թվային որոշ տվյալների քանակական և որակական վերլուծություն։ Այսպիսով՝ ուսումնասիրությունը բացահայտում է, որ ռազմական պաշտպանության հետ կապված ժամանակակից տեխնոլոգիաների կարևոր առանձնահատկությունները, որոնք կապում են մարդկանց, զենքերը, սենսորները, արհեստական բանականությամբ որոշումներ կայացնելու համար նախատեսված սարքավորումները, ի վերջո հանգեցնում են արագության, համաժամացման և զանգվածային էֆեկտների զգալի աճի, ինչպես նաև անհերքելի ազդեցություն են ունենում երկրի տնտեսության վրա: Inspired by technological innovations the ways wars are nowadays led have dramatically changed especially after the 4th industrial revolution. Technologies raise many issues for the future of global defense ranging from changes in military structures, strategies eventually affecting the overall economies of the countries. The aim of our article is to unveil some of the defense issues based on technological advancements that are serving as driving forces for the economic growth and as such underline the significance of defense R&D. The problems considered in the article mainly refer to the study of advanced defense industry within the framework of newly adopted security challenges and their overall impact on the economic growth (taking into consideration applicable experience from other countries). The scenarios of “fixed” threats are no longer determinant for the wars since the rapid changes in the sphere make conflict affected countries be more predictive against each other. Our problem is to study the challenges of technological changes and countries’ capability of adaptation to it. To give the “big” picture of technology-affected defense industry, we have used the method of scientific abstraction and used quantitative and qualitative data analysis on the relation between defense and economy. Thus, the research has shown that significant features of modern military defense related technologies that link people, weapons, sensors, platforms, AI-based decision-making equipment and eventually result in an immense increase in speed, synchronization and provide mass effects also have their undeniable impact on the country’s economy. Оснащенные технологическими инновациями способы ведения войн в наши дни кардинально изменились, особенно после 4-й промышленной революции. Технологии поднимают множество вопросов для будущего глобальной обороны, начиная от изменений в военных структурах до стратегий, которые в конечном итоге влияют на экономику стран в целом. Цель нашей статьи ‒ раскрыть некоторые проблемы обороны, основанные на технологических достижениях, которые служат Проблемы, рассматриваемые в статье, в основном относятся к изучению оборонной промышленности в рамках современных вызовов безопасности и их общего влияния на экономический рост (с учетом применимого опыта других стран). Сценарии «фиксированных» угроз больше не являются определяющими для войн, поскольку быстрые изменения в военной сфере заставляют страны, вовлеченные в военные конфликты, быть более предсказуемыми в отношении друг друга. Наша задача состоит в изучении вызовов, связанных с технологическими изменениями, и способности стран адаптироваться к ним. Чтобы дать целостную картину оборонной промышленности, оснащенной технологиями, мы использовали метод научной абстракции, также провели количественный анализ данных и качественный анализ взаимосвязи между обороной и экономикой. Таким образом, исследование показало, что важные особенности современных технологий, связанных с военной обороной, которые связывают людей, оружие, датчики, платформы, оборудование для принятия решений на основе искусственного интеллекта и в конечном итоге приводят к значительному увеличению скорости, синхронизации и обеспечивают массовые эффекты, бесспорно оказывают влияние на экономику страны.
Keywords: Economics