Հակոբ Պարոնյանի նորահայտ երկերի ժանրային առանձնահատկությունները - Ղուկասյան, Մարո (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
Սույն հոդվածով առաջին անգամ անդրադարձ է կատարվում Հակոբ Պարոնյանի` Կ․ Պոլսի «Մեղու» և «Թատրոն» երգիծաթերթերում հրատա-րակած նորահայտ երկերի ժանրային առանձնահատկություններին։ Հոդվածի նպատակն է ներկայացնել այդ նորահայտ երկերի ժանրային բնութագիրը։ Աշխատանքի խնդիրներն են «Մեղու» և «Թատրոն» երգիծաթերթերում Հակոբ Պարոնյանի հրատարակած նորահայտ երկերի ժանրային վերլուծությունն ու ժանրային պատկանելության որոշումը։ Դժվար և երբեմն էլ անհնար է հստակ որոշել երգիծական ստեղծագործության ժանրը, քանի որ երգիծանքը ներառում է գրեթե բոլոր գրական ժանրերի տարրերը։ Եվ հատկապես բարդ է որոշել յուրօրինակ ձեռագիր ունեցող երգիծաբան Հակոբ Պարոնյանի գործերի ժանրային պատկանելությունը։ Հետազոտության համար կիրառվել է վերլուծական մեթոդը։ Ուսումնասիրության արդյունքում հանգել ենք հետևյալ եզրակա-ցությանը՝ Հակոբ Պարոնյանի նորահայտ երկերը չունեն ընդգծված ժանրային նկարագիր, դրանք հիմնականում դրամատիկական և հրապարակախոսական ժանրերին հատուկ գծերով միջժանրային գործեր են։ This article is the first to examine the genre features of Hakob Paronian's new-found works published in the satirical journals of Constantinople “Meghu” (“Bee”) and “Tatron” (“Theatre”). The aim of the article is to introduce the genre characteristics of those newly found works. The tasks of the work are genre analysis and determination of genre affiliation of newly found works by Hakob Paronyan published in the satirical newspapers “Meghu” and “Tatron”. It’s difficult and sometimes impossible to clearly define the genre of a satirical work, since satire includes elements of almost all literary genres. And it is especially difficult to determine the genre of the works of satirist Hakob Paronyan, who has a unique handwriting. The analytical method was used for the research. As a result of the research we came to the following conclusion: Hakob Paronyan's newfound works do not have a pronounced genre description, they are mainly inter-genre works, characteristic of dramatic and journalistic genres. В данной статье впервые анализируются жанровые особенности тех произведений Акопа Пароняна, принадлежность его перу которых установлено недавно и которые были опубликованы в константинопольских сатирических газетах «Мегу» («Пчела») и «Татрон» («Театр»).Цель статьи – представить жанровую характеристику этих произведений. Задачами данной работы являются жанровый анализ и определение жанровой принадлежности выявленных произведений Акопа Пароняна, опубликованных в константинопольских сатирических газетах «Мегу» и «Татрон». Трудно, а порой невозможно конкретно определить жанр сатирических произведений, поскольку сатира включает в себя элементы почти всех литературных жанров. Особенно сложно дать характеристику жанровой принадлежности произведений Пароняна потому, что сатирик обладает своим уникальным творческим почерком. Исследование проводилось с использованием аналитического метода. По итогам исследования можно констатировать, что вновь выявленные произведения Акопа Пароняна не принадлежат к определенному жанру: эти произведения смешанного, «гибридного» жанра, которые сочетают в себе, в основном, черты драмы и публицистики.
Keywords: Գրականագիտություն