Հասարակության էկոլոգիական արժեքների համակարգի բովանդակային վերլուծությունը - Կարապետյան, Ն. Զ. (Մանկավարժ հրատ․)
Հոդվածում դիտարկվել են արժեք, էկոլոգիական արժեք հասկացությունները, վերլուծվել դրանց էությունը, բովանդակային բաղադրիչները: Հենվելով մի շարք հայեցակարգային դրույթներ վրա՝ բացահայտվել են արժեք հասակացության սահմանման, որոշարկմանն ուղղված մոտեցումներ: Հիմնավորվել է, որ էկոլոգիական արժեքները որոշ առումով բնութագրում են մշակույթը, հասարակության էկոլոգիական կրթվածության մակարդակը, ազգային ավանդույթները: Մի շարք գիտանականների տեսական դրույթների վերլուծության և ընդհանարցման արդյունքում հստակեցվել և նորովի է բնութագրվել «էկոլոգիական արժեք» հասկացությունը: Էկոլոգիական արժեքները բացահայտում են ոչ միայն բնության, այլև հասարակության նկատմամբ մարդու վերաբերմունքը, քանի որ նրանք պայմանավորվում են հստակ նպատակադրում, էկոկողմնորոշված գործունեության եղանակներ: Հիմնավորվել է, որ էկոլոգիական արժեքները հանդիսանում են շրջապատող միջավայրի, բնության նկատմամբ անձի վերաբերմունքը, վարքը կարգավորող արժեքներ: Այդ պատճառով «մարդ-կենսոլորտ» համակարգի զարգացման ժամանակակից փուլում անհրաժեշտ է էկոլոգիական արժեքների ինտեգրում համամարդկային արժեքների համակարգ: The article reveals the conceptions of values, ecological value thus analyzing their essence and contextual components. Based on some conceptual provisions , the article revealed some approaches which are connected with the definition of the conception of a value. It justified the fact that in some cases ecological values can describe culture, the level of ecological education of the society and national traditions. Ecological values reveal not only the attitude of the nature towards the society but also the fact that it tends the direct purpose and eco-oriented ways of activity. The article stated that the ecological values deal with the attitude towards a person and the values which regulate the behavior. Thus in the modern stage of the ― man- biosphere‖ system development, the integration of the system of universal ecological values is very necessary. В статье рассматривается сущность понятия «ценность», описываются и содержательные компоненты понятия «экологическая ценность». Представлены концептуальные положения, подходы к определению понятия «ценность», рассмотрены теоретико-методологические вопросы формирования экологических ценностей. Обосновано, что экологические ценности характеризуют культуру, уровень экологической образованности общества, национальные традиции. На основе анализа и обобщения теоретических взглядов ряда ученых уточнено и по-новому охарактеризовано понятие «экологическая ценность». Экологические ценности являются основанием отношения человека как к природе, так и к обществу, поскольку они предопределяют целеполагание и способы экологоориентированной деятельности. В статье обосновывается, что система экологических ценностей общества является своеобразным регулятором поведения человека в природе, окружающем мире и необходимо интегрировать экологические ценности в систему общечеловеческих ценностей.
Keywords: էկոլոգիա