Պատժից ազատման նախապատրաստվող դատապարտյալների անհատական հոգեբանական առանձնահտկությունները - Մուղդուսյան, Ս. Գ․ (Մանկավարժ հրատ․)
Հոդվածում քննարկվում է ազատման նախապատրաստվող դատապարտյալների մոտ հաճախ նկատվող կոնֆլիկտայնության, նևրոտիզմի, անձի շեշտվածության դրսևորումները։ Փորձարարական աշխատանքների արդյունքում պարզվեց, որ ցածր կոնֆլիկտայնությունը, նևրոտիզմի ցածր մակարդակը, օպտիմալ ագրեսիվությունը և ինքնագնահատականը, տագնապայնության օպտիմալ մակարդակը նպաստում են հասարակության մեջ դատապարտյալների վերաինտեգրմանը։ В статье представлены этапы адаптации осужденных во время пребывания в уголовно- исправительном учреждении, факторы, способствующие социальной реабилитации и реинтеграции осужденных, готовящихся к освобождению из мест лишения свободы.Также учитываются психологические особенности осужденных, готовящихся к освобождению из мест лишения свободы, важность проводимой с ними социально-психологической работы и необходимые в этом отношении направления. Such issues as manifestations of conflict, narcissism and stress often observed among convicts preparing for release are discussed in this article. As a result of experimental work, it was found that low level of conflictness, low level of neuroticism, optimal aggression and self-esteem, optimal level of anxiety contribute to the reintegration of the convicts into the society.
Keywords: Հոգեբանություն