Կյանքի բավարարվածության հոգեբանական գործոնները Հայաստանի Հանրապետության տուն-ինտերնատներում - Հովակիմյան, Ք. Ս (Մանկավարժ հրատ․)
Հոդվածում քննարկվում են տուն-ինտերնատի բնակիչների կյանքի իմաստի և հոգեկան բավարարվածության այն գործոնները, որոնք առավելագույնս նպաստում են նրանց սոցիալական շարժունակությանը, փոխըմբռնմանը, ինքնաարտահայտման հնարավորությունների ընդլայնմանը: Պարզվել է, որ անձի երկու չափումների (Կ. Այզենկ) տեսանկյունով, կյանքի բավարարվածության պարագայում գերակայում են տուն-ինտերնատի բնակիչների հուզական կայունությունը և միջանձնային հարաբերություները, որոնցով պայմանավորված են նրանց բարձր ինքնագնահատականի դրսևորումները: В статье рассматриваются факторы смысла жизни и психического удовлетворения жителей дома-интерната, которые максимально способствуют их социальной мобильности, взаимопониманию, расширению возможностей самовыражения. При удовлетворенности жизнью преобладают эмоциональная стабильность жителей дома-интерната и межличностные отношения, которыми обусловлены проявления их высокой самооценки. The aim of the article is to reveal the life satisfaction factors of the residents of the nursing home and construction-operational features. Structural-functional analyzes of life satisfaction show that the problem is not only complex and capacious, but also requires the need to combine different factors in a multi-vector observation platform.
Keywords: Հոգեբանություն