Гемодинамические показатели школьников НКР и их изменения во время арцахскои войны и в период перемирия - Агасян, С. А․
Ուսումնասիրվել է դպրոցականների պուլսը և զարկերակային ճնշումը: Պարզաբանվել է, որ խաղաղության ժամանակ (1986թ) առողջ 6-17 երեխաների դեռահասների և պատանիների մոտ պուլսի քանակը եղել է համեմատաբար ավելի քիչ, իսկ ճնշումը (սիստոլիկ, դիաստոլիկ, միջին) ավելին: Արցախյան պատերազմի ժամանակ զգալի պակասել են նրանց ճնշման ցուցանիշները, սակայն ավելացել Է պուլսի քանակը (կոմպեսատոր հարմարում): Հրադադարի շրջանում որոշ բարելավվել են երեխաների հեմոդինամիկական այդ ցուցանիշները, սակայն 4-րդ տարում (1997թ) պուլսի քանակը դեռ մնացել Էր որոշ ավելի, իսկ ճնշման ցուցանիշները, դեռ սփվ չեն վերականգվել լեն հասել խաղաղ ժամանակաշրջանում արձանագրված մակարդակին:
Keywords: Биология; Медицина; Арцах