Оценка экологического состояния почв в зонах возможной разработки промышленных месторождений (Мехманинский рудный район, Северный Арцах) - Хачанов, Х. В.; Мирзоян, В. С.; Минасян, Г. А.
Հետազոտությունները թույլ են տվել Մեհմանայի հանքային շրջանի մի շարք օբյեկների հողերի ծանր և տոքսիկ մետաղներով աղտոտվածության բնույթն և աստիճանը, որոնք համաձայն շրջակա միջավայրի պահպանության Միջազգային գործակալության համարվում են առավել առաջնային: Իրենց խիստ աղտոտվածության գումարային ցուցանիշի հատկապես աչքի են ընկնում Դրմբոնի տեղամասի հողերի: Մնացած ուսումնասիրվող տեղամասերը այդ թվում Մեհմանայի, բնութագրվում են ցածր աղտոտվածությամբ: Դրմբոնի և Մեհմանայի տեղամասերի համար բացահայտվել են հիմնական էլեմենտ-աղտոտիչները: Ընդհանրապես տեղնոգենեսի ազդեցուցունը կենսաոլորտի վրա գնահատելու համար առաջարկվում են համալիր երկրաքիմիական ուսումնասիրություններ:
Keywords: Химия; Экология почв; Арцах