Ծերացող աշխատուժ. ահագնացող սպառնալիք - Խաչատրյան, Անի (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Բնակչության ծերացումը երկրներին սպառնացող լրջագույն մարտահրավեր է, որը բացասական ազդեցություն ունի աշխատուժի կառուցվածքի և արտադրողականության աճի տեմպի վրա։ Ժողովրդագրական փոփոխությունների անցանկալի հետևանքներից զերծ չէ նաև Հայաստանը։ Հոդվածում կատարվել է Հայաստանի և ԵԱՏՄ երկրների ժողովրդագրական պատկերի համեմատական վերլուծություն։ Արձանագրված արդյունքներն արտացոլում են բնակչության ծերացման բացասական ազդեցությունը Հայաստանի տնտեսության վրա։ Հետևությունն այն է, որ տարեց բնակչության մասնաբաժնի շարունակական աճի հիմն ախնդիրը կարևորագույն սպառնալիք է Հայաստանի տնտեսության համար, որն արտացոլվում է աշխատուժի թվաքանակի և արտադրողականության աճի տեմպի նվազող հետագծում։ Այս առումով, մեր երկրին դեռևս չի հաջողվել մեղմել բնակչության ծերացման բացասական հետևանքները և, տեխնոլոգիական, տնտեսական և մարդկային ներուժի արդյունավետ օգտագործման հաշվին ապահովել արտադրողականության աճ։ Старение населения является серьезной проблемой, угрожающей стран мира. Оно оказывает негативное воздействие на структуру рабочей силы и темпы роста производительности. Армения также не застрахована от нежелательных последствий демографических изменений. В статье проведен сравнительный анализ демографической ситуации в Армении и странах ЕАЭС. Полученные результаты отражают негативное воздействие старения населения на экономику Армении. Исходя из полученных данных можно утвердить, что проблема постоянного роста доли пожилого населения является большой угрозой для экономики Армении. Это проявляется в сокращение численности рабочей силы и снижении темпов роста производительности труда. В связи с этим, пока не удалось смягчить неблагоприятные последствия старения населения и обеспечить рост производительности труда за счет эффективного использования технологического, экономического и человеческого потенциала. The aging of the population is a serious issue that countries face. It has a negative impact on the structure of the labor force and productivity growth rates. Armenia cannot avoid the undesirable consequences of demographic changes. The article represents a comparative analysis of the demographic situation in Armenia and the EAEU countries. The recorded results reflect the negative influence of aging population on Armenian economy. Based on the findings, it can be concluded that the problem of the continuous increase in the share of the elderly population is a significant threat to Armenian economy, resulting in a reduction in the number of workforce and growth rate of labor productivity. Consequently, we have not yet been able to mitigate the negative consequences of an aging population and ensure an increase in labor productivity through the effective utilization of technological, economic, and human potential.
Keywords: Սոցիալական քաղաքականություն