Կրիպտոարժույթներ. ռի՞սկ, թե՞ հնարավորություն - Գուրուրյան, Գրետա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Համաշխարհային արժութաֆինանսական համակարգում կրիպտոարժույթները նոր տեսակի արժույթ են։ 2009 թ. ստեղծվել է առաջին կրիպտոարժույթը, իսկ այսօր շրջանառվում են դրա ավելի քան 10000 տեսակներ, սակայն դրանցից ոչ բոլորն են արդյունավետ կերպով կիրառվում՝ շուկայի գերհագեցվածության, գների անկայունության և իրազեկվածության բացակայության պատճառով: «Կրիպտոարժույթ» անվանումը ստացած արժույթի այս նոր տարատեսակն ընդամենը մեկ տասնամյակում հիմնովին վերափոխել է համաշխարհային արժութային, ներդրումային, տնտեսական իրողությունները։ Արժութաֆինանսական համակարգում լինելով նորամուծություն՝ այն բազմիցս ենթարկվել է սուր քննադատությունների, սակայն չենք կարող չնշել նաև այս նոր երևույթի նկատմամբ փորձագետների դրական վերաբերմունքի մասին։ Հոդվածում դիտարկվել են կրիպտոարժույթի հաջողություն ունենալու հնարավոր պատճառները, ինչպես նաև դրա հետագա տարածմամբ պայմանավորված ռիսկերն ու հնարավորությունները։ Քննարկվել են կրիպտոարժույթի իրավական կարգավորման հետ կապված մոտեցումնները տարբեր երկրներում։ Криптовалюты считаются новым типом валюты в мировой валютно-финансовой системе. С момента появления первой криптовалюты в 2009 году по настоящее время существует более 10 000 видов криптовалют, но не все из них эффективно используются, в основном из-за перенасыщенности рынка, большей волатильности цен и недостаточной информированности. Этот новый тип валюты, названный “Криптовалютой”, всего менее чем за десять лет полностью изменил глобальную валютную систему, инвестиции и экономическую реальность. Являясь инновацией в денежно-финансовой системе, криптовалюты неоднократно подвергались резкой критике, однако нельзя не отметить положительное отношение специалистов к этому новому явлению. В этой статье мы попытались представить возможные причины успеха криптовалют, риски и возможности, связанные с их использованием, а также их дальнейшее распространение и регулирование в разных странах. Cryptocurrencies represent a relatively new type of currency in the global monetary and financial system. Since the introduction of the first cryptocurrency in 2009, there are more than 10,000 types of cryptocurrencies, but not all of them are effectively used, mainly due to the oversaturation of the market, greater price volatility and lack of widespread awareness. This disruptive form of currency, known as “Cryptocurrencies”, completely transformed the global payment and transaction system, the field of investment, and economic reality in less than a decade. Being an innovation in the monetary and financial system, cryptocurrencies are repeatedly subjected to sharp criticism, but it is difficult to overlook the positive attitude of experts towards this new phenomenon. In this paper, we aim to present the possible reasons for the success of cryptocurrencies and the risks and opportunities associated with the their application. Additionally, we delve into the regulationary approaches to cryptocurrencies in different countries.
Keywords: Ֆինանսական համակարգ