Վենչուրային կապիտալը Հայաստանում - Թադևոսյան, Ռուզաննա (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածում ուսումնասիրվել են ՀՀ-ում հասանելի վենչուրային ֆոնդերի ցուցանիշները, ՀՀ գրավչությունը վենչուրային կապիտալ ներգրավելու առումով՝ ըստ «Վենչուրային կապիտալի և բաժնեմասնակցության» համաթվի, կատարվել են համեմատություններ տարածաշրջանի երկրների հետ, վելուծվել է դինամիկան, կատարվել են փորձագիտական հարցումներ ֆոնդերի հիմնադիրների հետ։ Հետազոտության արդյունքները վկայում են, որ Հայաստանում միջավայրն ընդհանուր առմամբ բարենպաստ է օրենսդրության և հարկային արտոնությունների տեսանկյունից, մինչդեռ օրենքների կիրարկման, կապիտալի շուկայի խորության և մարդկային կապի- տալի զարգացման ուղղությամբ անելիքները դեռևս շատ են։ Ուստի, առաջարկում ենք քաղաքականություն մշակողներին ոչ թե վենչուրային ֆոնդին ուղղակի մասնակցություն ունենալ համահավասար ներդրման միջոցով, այլ կենտրոնանալ այս ցուցանիշների լավարկման, ընդհանուր ենթակառուցվածքների ստեղծման և ոլորտի համար մրցակցային միջավայրի բարելավման վրա, քանի որ նման պայմաններում շուկայական մեխանիզմներն ինքնին կհանգեցնեն անհրաժեշտ ծավալով և թվով ֆոնդերի ստեղծմանը։ Статья исследует показатели венчурных фондов, доступных в РА, и оценивает привлекательность РА с точки зрения привлечения венчурного капитала с использованием индекса привлекательности стран для венчурного капитала и частного эквити. Были проведены сравнения с другими странами региона, и проанализирована динамика. Кроме того, были проведены экспертные опросы с основателями фондов. Результаты исследования показывают, что общая среда в Армении благоприятна с точки зрения законодательства и налоговых льгот. Однако существуют области, требующие улучшения, такие как соблюдение законов, глубина рынка капитала и развитие человеческого капитала. Поэтому мы предлагаем политикам сместить свое внимание с прямого участия в венчурных фондах через равные инвестиции на улучшение этих показателей. Это может быть достигнуто путем создания общей инфраструктуры и развития конкурентной среды для этого сектора. Таким образом, рыночные механизмы сами приведут к созданию необходимого объема и количества фондов. The paper examines the indicators of venture funds available in the RA and assesses the attractiveness of the country in terms of attracting venture capital by utilizing the Venture Capital and Private Equity Country Attractiveness index. In addition, we draw comparisons with other countries in the region and analyze the dynamics. Furthermore, we conducted expert surveys with fund founders. The results of the research indicate that the overall environment in Armenia is favorable in terms of legislation and tax benefits. However, several areas require improvement, including law enforcement, the depth of the capital market, and human capital development. As a proposed solution, we recommend that policymakers shift their focus from direct participation in venture funds through equal investment to enhancing these indicators. This can be achieved by creating common infrastructures and fostering a more competitive environment for the sector. By doing so, market mechanisms will naturally lead to the establishment of the necessary volume and number of funds.
Keywords: Կրթություն; Գիտելիք