Դատապարտված աղքատության - Խաչատրյան, Անի (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Տնտեսության զարգացման տրամաբանությունը հուշում է, որ նյութական և ոչ նյութական բարիքները մատչելի պետք է լինեն բնակչության բոլոր խավերի, այդ թվում՝ սոցիալապես խոցելի բնակչության համար: Այս առումով, առանցքային նշանակություն ունի տնտեսական զարգացման այնպիսի հայեցակարգի մշակումը, որի հիմքում աղքատության հաղթահարումն ու դրան ուղղված հետևողական սոցիալական քաղաքականության կենսագործումն են: Հոդվածում փորձ է արվել կատարելու աղքատության մակարդակը գնահատող ցուցանիշների վերլուծություն՝ հիմնվելով Հայաստանի տնային տնտեսությունների կենսամակարդակի ամբողջացված հետազոտության ամփոփ արդյունքների վրա: Վերլուծությունից պարզ է դարձել, որ թեև վերջին շրջանում Հայաստանում տնտեսական իրավիճակը բարելավվել է, այնուամենայնիվ սոցիալական լարվածությունը չի թուլացել հատկապես գյուղական բնակավայրերում: Ընդ որում, նյութական և ոչ նյութական բարիքների հասանելիությունը սահմանափակվում է՝ տնային տնտեսություններում երեխաների թվի ավելացմանը զուգահեռ: Խնդրահարույց է նաև այն հանգամանքը, որ նույնիսկ որոշակի ոլորտներում զբաղված լինելը հնարավորություն չի տալիս խուսափելու աղքատությունից։ Логика экономического развития предполагает наличие материальных и нематериальных потребностей у всех слоев населения, в том числе у социально уязвимых слоев населения. В связи с этим ключевое значение имеет разработка такой концепции экономического развития, в основе которой лежит преодоление бедности и проведение последовательной социальной политики, направленной на это. В данной статье предпринята попытка провести анализ показателей, оценивающих уровень бедности на основе сводных результатов комплексного обследования уровня жизни домохозяйств в Армении. По результатам анализа становится ясно, что хотя экономическая ситуация в Армении в последнее время улучшилась, социальная напряженность не снижается, особенно в сельской местности. Более того, доступ к материальным и нематериальным благам ограничивается вместе с увеличением количества детей в домохозяйствах. Проблематично и то, что даже занятость в определенных сферах не дает возможности избежать бедности. The logic of economic development implies the availability of material and non-material needs for all segments of the population, including those who are socially vulnerable. Therefore, it is essential to formulate an economic development concept that focuses on poverty reduction and implementation of an effective social policy. In this paper, we analyse indicators assessing the poverty levels in Armenia, based on the comprehensive results of household living standards surveys. The analysis reveals that, although the economic situation in Armenia has improved recently, social tension, especially in rural areas, persists. Additionally,the access to both material and non-material goods is limited as the number of children in households increases. Furthermore, even employment in certain fields does not guarantee an escape from poverty.
Keywords: Սոցիալական քաղաքականություն