«Գերտաքացման» ռիսկերի կուտակում կամ անշարժ գույքի շուկայի և հիպոթեքային վարկավորման ներկա միտումները ՀՀ-ում - Աղաբեկյան, Էդգար (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
2015 թվականի հունվարին ուժի մեջ մտած հարկային փոփոխությունների համաձայն՝ սահմանվեց հիպոթեքային վարկի սպասարկման համար վճարված տոկոսագումարների չափով եկամտային հարկի վերադարձի արտոնություն: Օրենսդրական այս փոփոխությունը խթանեց անշարժ գույքի շուկայի և շինարարության ծավալների աճը: Մի կողմից՝ ընդուն-ված օրենսդրական հնարավորությունը, իսկ մյուս կողմից՝ դրա գործողության ժամկետի սահմանափակումն ու մարզեր տեղափոխումը շուկայի զարգացմանը նոր արագություն հաղորդեցին: Հոդվածում դիտարկվում են անշարժ գույքի շուկայի հիմնմնական միտումները, գնային փոփոխությունները, վարկավորման ծավալների աճը: Փորձ է արվում ցույց տալու հետագա զարգացումների հիմնական ռիսկերը: В соответствии с налоговыми изменениями, вступившими в силу в январе 2015 года, установлен возврат подоходного налога на сумму процентов, уплаченных за обслуживание ипотечного кредита. Это законодательное изменение дало импульс росту рынка недвижимости и объемов строительства. С одной стороны, принятая законодательная возможность, а с другой стороны, ограничение срока его действия и передача другим марзам придали новый темп развитию рынка. В статье рассмотрены основные тенденции рынка недвижимости, изменение цен, рост объемов кредитования. Сделана попытка обозначить основные риски дальнейшего развития событий. In accordance with the tax changes that came into force in January 2015, income tax is refunded on the amount of interest paid for servicing a mortgage loan. This legislative change gave impetus to the growth of the real estate market and construction volumes. On the one hand, the adopted legislative possibility, and on the other hand, the limitation of its validity and transfer to other marzes gave a new pace to the development of the market. The paper discusses the main trends in the real estate market, price changes, and growth in lending. An attempt was made to identify the main risks of further developments.
Keywords: Ֆինանսական համակարգ