«Անի» ամսագրի հիմնադրման և գրական քաղաքականության կազմակերպման յուրահատկությունները - Աշչյան, Տաթևիկ
Հոդվածում ներկայացված է <<Անի>> հանդեսի ստեղծման և հետագա զարգացման ընթացքի պատմությունը, որի գլխավոր խմբագիրն էր սփյուռքահայ ավագ սերնդի գրող, քննադատ և հրապարակախոս Վահե- Վահայնը: Գաղթաշխարհի իրականության մեջ հրատարակվող հանդեսների և պարբերակնների շարքում <<Անի>>-ն ունեցավ իր դիրքորոշումն ու հստակ դիմագիծը, ինչպես նաև գաղափարաբանությունն ու ծրագրային ուղղվածությունը: Հրատարակման շուրջ տասը տարիների ընթացքում այն հետևողականորեն ներկայացրեց ինչպես սփյուռքահայ, այնպես էլ հայրենական գրողներին և արվեստագետներին: Ի տարբերություն սփյուռքահայ այլ ամսագրերի ու թերթերի՝ <<Անի>>-ի հիմնադիրները հենց սկզբից որդեգրեցին դրական վերաբերմունք խորհրդային կարգերի, հետևաբար նաև Խորհրդային Հայաստանի նկատմամբ: В статье представлена история создания и дальнейшее развитие журнала <<Ани>>, созданного представителем старшего поколения армянской диаспоры, писателем и публицистом Ваэ-Вайяном. В действительности армянской диаспоры издается множество газет и переодических изданий, в этом перечне <<Ани>> имеет свою позицию и черты, праграмное направление и идейность. Журнал, издаваемый почти десять лет (1946-1955гг.), последовательно представлял пистелей и искусствоведов не только диаспоры, но также и отечественных, станввясь особым мостом между родиной и диаспорой. В отличие от ряда других переодических изданий, издаваемых диаспорой, основатели журнала <<Ани>> симпатизировали советскому строю и имели положительную ориентацию по отношению к родине. The process of creation and further development of the journal <<Ani>> revised by the representative of the senior generation of the Armenian diaspora, writer, publicist Vahe Vahyan presented in the article. Among many newspapers and periodicals <<Ani>> had its unique place. As it was characterized by the editorial staff the periodical consistently preseted not only Lebanese-armenian writers but also other Armenian writers and artists serving as a kind of bridge between diaspora and Motherland. In contrast to other periodicals published abroad <<Ani>> sympathized with the Soviet regime
Keywords: Գրականագիտություն