Գնահատողական վերաբերմունքի դրսևորման միջոցները - Ասատրյան, Էդիտա
Վերաբերմունքը լեզվի արտահայտության միջոցներից մեկն է: Կարող են արտահայտվել այնպիսի վերաբերմունքներ, ինչպիսիք են համակրանքը, հակակրանքը, խրախուսումը, կշտամբանքը, մի բան լավ կամ վատ, արժեքավոր կամ անարժեք, արդարացի կամ անարդար համարելը, համաձայնությունը, անհամաձայնությունը, և այլն, որոնք բոլորը նշանակում են դրական կամ բացասական վերաբերմունք ունենալ ինչ-որ բանի նկատմամբ: Վերաբերմունքի արտահայտումը դիտարկվում է տարբեր տեսանկյուններից՝ իմաստաբանական, մասամբ քերականական, լեզվական և խոսքային և այլն: Выражение субъективного отношения является одним из изобразительных средств языка.Такие отношения, как симпатия, антипатия, одобрение, упрек, восприятие явлений как хороших либо плохих, ценных либо незначительных, справедливых либо несправедливых, приемлемых либо неприемлемых и др., сводятся к положительному или отрицательному оценочному отношению. В статье на материале современного армянского языка выражение субъективного отношения рассматривается в разных аспектах: семантическом, отчасти грамматическом, интоназионном, а также с точки зрения их языкового или речевого выражения и т.д. Attitude is one of the linguistic expressive means. Sympathy, antipathy, encouragement, reproach, something good or bad, valuable or worthless, fair or unfair judgment, agreement or disagreement all are considered to be the varieties of attitude and denote the speaker’s positive or negative attitude towards something. The problem of attitude is viewed from different points of view - semantic, partly grammatical, linguistic, verbal etc.
Keywords: Լեզվաբանություն