Գոյականի թվակազմական զուգաձևությունները հին հայերենում - Ենգոյան, Լուսինե
Հոդվածում դիտարկվում են գոյականի թվակազմական զուգաձևությունները հին հայերենի մակարդակում. Վեր են հանվում քերականական մասնիկների դերը հոգնակիի քերականական իմաստ արտահայտելու տեսակետից. Այդ մասնիկները հանդես են գալիս երկակի՝ (ան-անք, ք-եան, եան-եանք, ոտի-ոտիք, տի-տիք, ք-ունք) և եռակի (ունք-տիք-տի, ք-անի-անիք) հոմանշային տարբերակներով. В статье рассматриваются числообразовательные параллелизмы существительного на уровне древнеармянского языка. Выявляется роль грамматических частиц с точки зрения выражения грамматического значения множественного числа. Эти частицы выступают как двойные (ան-անք, ք-եան, եան-եանք, ոտի-ոտիք, տի-տիք, ք-ունք) и тройные (ունք-տիք-տի, ք-անի-անիք) синонимические варианты. The article considers number building parallelisms of nouns at the ancient Armenian language level. It reveals the role of grammatical particles in terms of expression of grammatical meaning of plurality. These particles act as a double (ան - անք, ք - եան, եան - եանք, ոտի - ոտիք, տի - տիք, ք - ունք) and triple (ունք - տիք - տի, ք - անի - անիք) synonymous variants.
Keywords: Լեզվաբանություն