Լեզուների նմանությունների ու տարբերությունների որոշման սկզբունքների հարցը - Մելքոնյան, Նարինե
Սույն հոդվածը նվիրված է լեզուների միջև գոյություն ունեցող նմանությունների ու տարբերությունների բացահայտման համար լեզվաբանական տարբեր տեսությունների դիտարկմանը: Սա լեզվաբանական աշխատություններում տարակարծությունների տեղիք տվող խնդիրներից մեկն է, որի լուծման համար առաջադրված լեզվաբանական սկզբունքները տատանվում են «բովանդակություն->ձև», «ձև->բովանդակություն» և «բովանդակություն=ձև» հաստատուն կառույցների շրջանակներում: Այսօր լեզվաբանական աշխատություններում այս սկզբունքների ընտրության համար հաշվի են առնվում այնպիսի իրողություններ, ինչպիսիք են՝ ուսումնասիրվող լեզվական նյութը, լեզվաբանի՝ համապատասխան նյութի նկատմամբ ցուցաբերած անհատական մոտեցումը, լեզվական համակարգերում անդադար կատարվող փոփոխությունները, ինչպես նաև առանձին լեզուներին վերաբերող լեզվական փաստերը: Статья посвящена наблюдению различных лингвистических теорий для раскрытия сходств и различий языков. В лингвистических работах это один из спорных вопросов, для решения которого были выдвинуты лингвистические принципы колеблющихся в пределах стереотипов "содержания -> форма", "форма -> содержания" и " содержания = форма". На сегодняшний день в лингвистических работах для выбора этих принципов учитываются такие факты, как изучаемый языковой материал, индивидуальный подход лингвиста к соответствующему материалу, непрерывные изменения в лингвистических системах, а также языковые факты отдельных языков. Current article focuses on the observation of various linguistic theories in terms of disclosure of similarities and differences between languages. This issue is considered to be one of the most controversial ones in linguistic studies. For the possible solution of the issue the proposed linguistic principles are examined within the scope of "content -> form", " form -> content" and "content = form" fixed structures. Nowadays, for the selection of these principles some factors are taken into consideration, such as studied language material, individual approach of the linguist towards the relevant material, continuous changes in linguistic systems as well as some linguistic facts of related to particular languages.
Keywords: Լեզվաբանություն