Բարդ բառերի ածական // գոյական տարարժեքությունը գրաբարում - Հարությունյան, Անահիտ
Գրաբարում կան բարդ բառեր, որոնք համատեղում են ածական // գոյական խոսքիմասային արժեքներ։ Ածական // գոյական արժեքներ համատեղող բարդ բառերի խոսքիմասային նշանակությունը կրողը վերջին բաղադրիչն է. ածական // գոյական տարարժեք բարդությունները խմբավորվում են ըստ վերջին բաղադրիչի բնույթի՝ ա) արմատական վերջնաբաղադրիչ (ազն(ազուն)՝ արքայազն (արքայազուն), բան՝ առասպելաբան և այլն), բ) բայարմատ վերջնաբաղադրիչ (կիր՝ բեռնակիր, գէտ՝ իրաւագէտ և այլն), գ) բայահիմք վերջնաբաղադրիչ, երբ մի դեպքում բարդության վերջին բաղադրիչը բայի առաջին հիմքն է (պահ՝ թիկնապահ և այլն), մյուս դեպքում՝ բարդության վերջին բաղադրիչը բայի երկրորդ հիմքն է (կալ՝ բռնակալ և այլն)։ В грабаре есть сложные слова, которые совмещают в себе лексико-семантические значения прилагательного// существительного. Носителем лексико-семантического смысла сложных слов, совмещающих значения прилагательного// существительного, является последний компонент: полисемические конструкции прилагательного// существительного группируются по характеру последнего компонента: а) коренной последний компонент («ազն (ազուն)՝ արքայազն (արքայազուն)», «բան՝ առասպելաբան» и т.д.), б) последний компонент глагольного корня («կիր՝ բեռնակիր», «գէտ՝ իրաւագէտ» и т.д.), в) последний компонент глагольной основы, когда, в одном случае, последний компонент конструкции является первой основой глагола («պահ՝ թիկնապահ» и т.д.), в другом случае - последний компонент конструкции является второй основой глагола («կալ՝ բռնակալ» и т.д.). There are complex words in Grabar that combine lexical and semantic values of adjective // noun. The carrier of lexical and semantic meaning of complex words, combining the values of the adjective // noun, is the final component: polysemantic constructions/ structure of adjective // noun are grouped by character of the last component: a) the indigenous final component («ազն (ազուն), արքայազն (արքայազուն)», «բան՝ առասպելաբան» etc.), b) the final component of the verbal root («կիր, բեռնակիր», «գէտ, իրաւագէտ», etc.) c) the final component of the verb stem, when, in one case, the final component of the constructions is the first stem of the verb («պահ, թիկնապահ» , etc.), In another case - the latter component of the constructions is the second root of the verb («կալ, բռնակալ» etc.).
Keywords: Լեզվաբանություն