Անձնային և սոցիալական դիրքորոշումները որպես դեռահաս աղջիկների մոտ սննդային վարքի շեղումների առաջացման պատճառ - Շահինյան, Հասմիկ (Տիգրան Մեծ)
Չնայած սննդային վարքի շեղումների երևույթը ծավալուն ուսումնասիրությունների առարկա է հոգեբանական գիտությունների տարբեր ճյուղերի համար, այնուամենայնիվ հատուկ ուշադրության կարիք ունի այնպիսի երևույթների ուսումնասիրությունը, ինչպիսիք են դեռահաս աղջիկների մոտ սննդային վարքի շեղումների առաջացման սոցիալ-հոգեբանական հիմնաղբյուրները: Տվյալ հոդվածում քննարկվում է դեռահաս աղջիկների մոտ սննդային վարքի սահմանափակումային, զգայագեն և էքստերնալ շեղումների առաջացման վրա անձնային և սոցիալական ինքնագնահատականի, բազային համոզմունքների և իռացիոնալ դիրքորոշումների ազդեցությունը: Even though the eating behavior disturbances are a theme for multiple researches in differrent branches of the psychological sciences, however the study of socio-psychological adjustments role within the development of eating behavior disturbances in adolescent girls requires special attention. The impact of personal and social selfesteem, basic beliefs and irrational adjustments within the development of restrictive, emotional and external eating behavior disturbances in adolecent girls is discussed. Не смотря на то что нарушения пищевого поведения являются обьектом исследовний разных отраслей психологических наук, тем не менее особого внимания требует исследование таких явлений, как роль социально-психологических установок в развитии нарушений пищевого поведения у девочек подростков. В данной статье обсуждается воздействие личностной и социальной самооценки, базовых убеждений и ирациональных установок на развитие ограничительного, эмоциогенного и экстернального типов нарушений пищевого поведения у девочек подростков.
Keywords: Սննդային վարք; Հասարակական հոգեբանություն