Новая революция в науке: глобальное измерение - Урсул, Аркадий (Տիգրան Մեծ)
В науке происходит новая глобальная революция, которая по своему содержанию существенно отличается от всех предыдущих. Появление и развитие глобалистики и других форм глобальных исследований оказалось неизбежным научным ответом на глобальные вызовы XX и начала XXI века. Осознание важной роли глобализации, глобальных проблем и других общепланетарных феноменов и понимание перспектив дальнейшего развертывания глобальной деятельности стало важной областью научного поиска и новым этапом развития современной науки. Глобальные исследования находятся в авангарде мирового научно-исследовательского процесса и существенно влияют на современную научную картину мира и мировоззрение человека, происходит отчетливо выра- женный и интенсивный процесс глобализации науки в самых различных направлениях. Գիտության մեջ տեղի է ունենում նոր գլոբալ հեղափոխություն, որն իր բովանդակությամբ էապես տարբերվում է բոլոր նախորդներից: Գլոբալիստիկայի և այլ գլոբալ ուսումնասիրությունների առաջացումը և զարգացումը անխուսափելի գիտական արձագանք դարձավ XX և XXI դարի սկզբի գլոբալ մարտահրավերներին: Գլոբալացման, գլոբալ խնդիրների և այլ համամոլորակային երևույթների կարևորության գիտակցումը և հետագա գլոբալ գործունեություն ծավալելու հեռանկարների հասկանալը դարձել է գիտական հետազոտությունների կարևոր ոլորտ և ժամանակակից գիտության զարգացման նոր փուլ: Գլոբալ ուսումնասիրությունները առաջնահերթ տեղ են գրավում համաշխարհային գիտահետազոտական գործընթացում և զգալիորեն ազդում են ժամանակակից գիտական աշխարհի պատկերի և մարդու աշխարհայացքի վրա, կատարվում է գիտության գլոբալացման հստակորեն արտահայտված և ինտենսիվ գործընթաց ամենատարբեր ուղղություններով: There is a new global revolution in science, which in its content is significantly different from all previous oens. The emergence and development of globalistics and other global studies was inevitable scientific response to global challenges of the twentieth and early twenty-first century. The awareness of the importance of globalization, global problems and other planetary phenomena and the understanding of the prospects for further deployment of global activities has become an important area of scientific research and new stage in the development of modern science. Global research is at the forefront of global scientific research process and significantly influences modern scientific picture of the world and the human world, takes place on a distinct and intense process of globalization of science in various directions.
Keywords: Философия