Понятия объекта и предмета исследования в свете деятельностной методологической концепции - Берков, Владимир (Տիգրան Մեծ)
Показано, что понятия объекта и предмета исследования можно рассматривать в рамках как созерцательной, так и деятельностной методологических концепций. Но в последнем случае получается более содержательный продукт, поскольку понятийно-терминологический аппарат созерцательного подхода, представленный, прежде всего, категориями предмета и объекта, оказывается частным случаем деятельностного, где центральные категориицель, средство и результат. Это наводит на мысль об избыточности требования всякий раз наряду с формулировкой средств и цели исследования давать сообщение о его объекте и предмете, как это делается согласно некоторым нормативным документам. Հոդվածում ցույց է տրված, որ հետազոտության օբյեկտ և առարկա հասկացությունները կարելի է դիտարկել ինչպես հայե- ցողական, այնպես էլ գործունեութենական մեթոդաբանական հայեցակարգերի տեսանկյունից: Սակայն վերջին դեպքում ավելի բովանդակային արդյունք է ստացվում, քանզի հայեցողական մոտեցման հասկացութային-տերմինաբանական ապարատը, որը նախևառաջ ներկայացված է առարկա և օբյեկտ կատեգորիաների միջոցով, հանդիսանում է գործունեութենականի մասնավոր դեպք, որում կենտրոնական կատեգորիաներն են նպատակը, միջոցը և արդյունքը: Դա հանգեցնում է ամեն անգամ հետազոտության միջոցների և նպատակների ձևակերպման հետ մեկտեղ դրա օբյեկտի և առարկայի մասին տեղեկություն տրամադրելու պահանջի ավելորդությանը, ինչպես դա տեղի է ունենում որոշ նորմատիվ փաստաթղթերի համաձայն: It has been shown that the notions of object and scope of research may be viewed from two methodological perspectives – contemplative and practice-oriented. The latter perspective, however, yields a more content-rich product, as the terminology and concept range of the contemplative approach turns out to be a sub-set of the action- oriented perspective, focused on the notions of the ends, means and result. This suggests that the requirement to state the object and scope of research in addition to its goal and means, as stipulated in a number of regulations, may be superfluous
Keywords: Логика; Методология