Երիտասարդ հայ ընտանիքի սոցիոլոգիական ուսումնասիրություն - Պողոսյան, Գևորգ (Տիգրան Մեծ)
Անցած դարի վերջին քսանամյակից սկսած՝ հայ ավանդական ընտանիքի մոդելն ու հասարակական ընկալումները սկսել են փոփոխվել: Նորաձև ռեֆորմների և արդի սոցիալտնտեսական պայմանների ազդեցության ներքո տեղի են ունենում հայ ընտանիքի ավանդական հիմքերի թուլացում ու ազգային արժեհամակարգի փոփոխություն: Ծնելիության նվազման պատճառով նվազագույնի է հասել երիտասարդ ընտանիքներում երեխա-ների թիվը, զգալիորեն աճել է ամուսնալուծությունների, միայնակ մայրերի և անօթևան երեխաների թիվը: Since the last two decades of the 20th century, the traditional model of Armenian family and its public perceptions have undergone changes. Under the impact of modern reforms and current socio-economic conditions, we observe weakening of traditional foundations of Armenian family and transformation of national value system. Because of the birth rate decline, the number of children in young families has reduced to minimum. Moreover, the number of divorces, single mothers and homeless children has significantly increased. Начиная с последних двух десятилетий прошлого столетия традиционная модель армянской семьи и общественные представления о ней стали меняться. Под воздействием современных реформ и существующих социально-экономических условий происходит ослабление традиционных устоев армянской семьи и трансформация национальной ценностной системы. По причине сокращения рождаемости число детей в молодых семьях сократилось до минимума, существенно возросло количество разводов, число матерей-одиночек и бездомных детей.
Keywords: Սոցիոլոգիա