Հետխորհրդային փոխակերպվող հասարակության սոցիալ-հոգեբանական ադապտացիայի որոշ տեխնոլոգիաներ - Հովհաննիսյան, Առաքել («Տիգրան Մեծ» հրատ․)
Հոդվածում փորձ է արվում Հայաստանի Հանրապետության օրինակով համառոտակի ներկայացնելու հետխորհրդային փոխակերպվող հասարակության սոցիալ-հոգեբանական ադապտացիային ուղղված որոշ տեխնոլոգիաներ և գնահատել դրանց արդյունավետությունը: Հեղինակի մոտեցմամբ` խորհրդային տարածքի երկրների շուկայական տնտեսության փոխակերպումը պայմանավորված էր առավելապես վերնաշենքային գործոններով, որի դեպքում ազդեցության հիմնական օբյեկտ է դառնում անձի սոցիալ-հոգեբանական ոլորտը: Նախ փոխակերպվում է մարդկային գիտակցությունը` հիմքեր ստեղծելով տնտեսական բազիսի փոխակերպման համար, այնուհետև` փոխակերպվող տնտեսա-կան բազիսը հետադարձ հսկայական ներգործություն է ունենում անձի և հասարակության սոցիալ-հոգեբանական ոլորտների վրա` վերջին հաշվով դրանք համապատասխանեցնելով նոր արտադրահարաբերություններին: In the article an attempt is made to present in brief some technologies of social and psychological adaptation of postsoviet transforming society end evaluation of its productivity by the example of Armenian Republic. The author puts forward the idea that the transformation of the mode of Soviet economy into market economy was largely preconditioned by superstructural factors. It presumes that socio-psychological sphere of personality becomes the main object of the impact which in its turn has a huge backward impact on the socio-psychological sphere of individual and society, eventually bringing it into line with the new economic relations.
Keywords: Հոգեբանություն; Հասարակություն