Ալեքսանդր Շիրվանզադէի թղթակցութիւնը Բաքուի հայկական թերթին - Հնձացեան, Գէորգ; Խուդավերդեան, Անի; Գրիգորեան, Մայեա (Մայր Աթոռոյ Սրբոյ Էջմիածնի)
1877—1920 թթ․ Բաքւում հրատարակուել է 60 անուն հայկական թերթ։ Դրանց մեծագոյն մասը կամ կորսուել է կամ դատապարտուած է։ Ի թիւս այլոց կորստեան պիտի մատնուեր նաեւ Ալեքսանդր Շիրվանզադէի թղթակցութիւնը յիշեալ քաղաքի ռուսալեզու «Баку» թերթին ։ Նրա թղթակցութեան բնագիրը մեզ չի հասել, ուստի հրապարակւում է Սարիղամիշի ճակատամարտի սկիզբը վերտառութեամբ յօդուածի պատճէնը (մեքենագիր), որ պահպանուել է Գէորգ Մադոյեանի (1911—1990) արխիւում։ From 1877 to 1920, 60 Armenian newspapers were published in Baku. Most of them were either lost or doomed to disappear. Among others, is Alexander Shirvanzade’s feature article for the Russian-language Armenian newspaper “Baku” about the beginning of the battle of Sarighamish. The original of this report has not reached us, so we publish a copy (typewritten) of the article on the beginning of the Sarighamish battle, preserved in the archive of Gevorg Madoyan.
Keywords: Բանասիրութիւն; Թղթակցութիւն; Հայ մամուլի պատմութիւն