К механизму образования спиртов при газофазном термическом окислении этилена - Эвинян, М. А.; Давтян, А. Г.; Арсентьев, С. Д. («Գիտություն» հրատ.)
Изучен механизм образовании этанола при взаимодействии гидроксиэтильного и этоксильного радикалов с формальдегидом. Гибридным методом теории функционала плотности B3LYP/6-31+G(d,p) исследована поверхность потенциальной энергии системы C2H5OH+HCO на которой, для реакции образования этанола, локализованы переходные состояния и структуры, соответствующие пред- и пост-реакционным комплексам. Рассчитаны энергетические параметры реакций образовании этанола и формильного радикала. Ուսումնասիրվել է հիդրօքսիէթիլ և էթօքսի ռադիկալների ֆորմալդեհիդի հետ փոխազդեցության ընթացքում էթանոլի առաջացման մեխանիզմը։ C2H5OH+HCO համակարգի պոտենցիալ էներգիայի մակերևույթի (ՊԵՄ) ուսումնասիրության համար կիրառվել ե խտության ֆունկցիոնալի տեսության հիբրիդային B3LYP/6-31+G(d,p) մեթոդը։ ՊԷՄ-ի վրա տեղայնացվել են էթանոլի առաջացման ռեակցիայի անցումային վիճակները, նախա- և հետռեակցիոն կոմպլեքսները: Հաշվարկվել են էթանոլի և ֆորմիլ ռադիկալի առաջացման ռեակցիաների էներգետիկ պարամետրերը։ Ցույց է տրվել, որ հիդրօքսիէթիլ և էթօքսիլ ռադիկալները ֆորմալդեհդի հետ փոխազդեցության ժամանակ էթանոլի առաջացման ռեակցիաների ջերմային էֆեկտները մոտավորապես հավասար են։ The mechanism of ethanol formation during the interaction of hydroxyethyl and ethoxy radicals with formaldehyde has been studied. The hybrid density functional theory method B3LYP/6-31+G(d,p) was used to study the potential energy surface of the C2H5OH+HCO system on which, for the reaction of ethanol formation, transition states and structures corresponding to pre- and post-reaction complexes are localized. The energy parameters of the reactions for the formation of ethanol and formyl radical were calculated. It has been shown that the thermal effects of the reactions of ethanol formation during the interaction of hydroxyethyl and ethoxyl radicals with for-maldehyde are approximately equal.
Keywords: Քիմիա