Մարդկանց սնկային հիվանդությունների տարածվածության ոաումնասիրությունները ԼՂՀ-ում - Դադայան, Ա. Խ.
ԼՂՀ տարածքում 2005-07թթ. կատարված ուսումնասիրությունների սւրդյունքում հայտնաբերվել են ժանգասնկերով վարակված 72 բուսատեսակ և որոշվել նրանց վրա մակաբուծող 63 տեսակի ժանգասնկեր, որոնք միավորվում են 9 ցեղերում: Այդ ժանգսւսնկկերը 40-ը րիվ զարգացման ցիկլով զարգացող ժանգասնկեր են, իսկ 23-ը զարգանում են ոչ լրիվ ցիկլով: Հայտնաբերված ժանգասնկերը դասակարգվել են ըստ գարգացման առանձնահատկությունների և պարզվել է, որ 63 տեսակի ժանգասնկերից 40-ը Eu, 10-ը Brachy-,5- ը Hemi-, 4-ը Opsis- և 4-ը Micro- ձևերով զարգացող սնկեր են: Вследствие исследовании, проведенных на территории НКР 2005-07гг. было обнаружено 72 вида растений, зараженных ржавчинными грибами, было определено 63 вида ржавчинных грибами паразитирующих на них. Из всех ржавчинных грибов, которые входят в 9 семей, 40 видов развиваются в полном цикле, 23 вида — в неполном цикле. Обнаруженные ржавчинные грибы классифицировались по особенностям развития и выяснилось, что 63 вила ржавчинных грибов отличаются следующими способами развития: 40видов - Ей-, 10 - Brachy-, 5 - Hemi-, 4 - Opsis- и 4 - Micro.
Keywords: Կենսաբանություն