Հայերէնում «վարագոյր» բառի դրսևորումների շուրջ - Աշուղաթոյեան, (ՎԱՆ) Նարեկ
Այս յօդուածում քննարկուում են հայերէնում լայնօրէն կիրառուող վարագոյր բառի ծագման հարցերը, ինչպէս նաեւ դրա բարբառային տարատեսակ դրսեւորումները եւ հոմանիշները, որոնք, ի դէպ, բաւականին առատ են: Բարբառային դրսեւորումների եւ հոմանիշների առատութիւնը, ինչպէս նաեւ վարագոյրին վերագրուող խորհրդաբանական առանձնայատկութիւնները թոյլ են տալիս կարծել, որ հայկական միջավայրում վարագոյր երեւոյթն ունի առանձնայատուկ կարեւորութիւն: In this article, the issues of the origin of the widely used Armenian word “varagouir” /վարագոյր/ (curtain) are discussed, as well as its various dialectal manifestations and synonyms. The rich dialectal forms and synonyms of this word in the Armenian language and its ideological features allow us to think that the phenomenon of a curtain has particular importance in the Armenian environment. В данной статье обсуждаются вопросы происхождения широко используемого армянского слова «варагуйр» /վարագոյր/ (занавес), а также его различных диалектных проявлений и синонимов. Богатые диалектные формы и синонимы этого слова в армянском языке и его философские черты позволяют думать, что феномен занавеса имеет особое значение в армянской среде.
Keywords: Արվեստագիտություն; Բառագիտություն