Ժան դը Լաֆոնտեի «Առակների» նկարազարդումները Տիգրան Փոլադի արվեստում - Հարթենյան, Միսակ
Սույն հոդվածում քննության են առնվում 19-20-րդ դդ. օֆորտի և գրքի պատկերազարդման վարպետ ֆրանսահայ նկարիչ Տիգրան Փոլադի՝ Ժան դը Լաֆոնտենի «Առակների» նկարազարդումները, որ սկզբունքային և բնութագրական կարևոր տեղ են զբաղեցնում նրա արվեստում: Գրքում զետեղված շուրջ յոթանասուն նկարազարդումները կատարված են օֆորտի տեխնիկայով։ Առակների բովանդակությունը, իմաստը և նպատակը, նրանցում տեղ գտած իրադարձություններն ու երևույթները պատկերային վերափոխության են ենթարկվել, ինչը հաճախ դրսևորվում է գործող հերոսների, նրանց շրջապատող առարկաների, միջավայրի ու ներկայացվող ժամանակաշրջանի փոփոխություններով և վերաիմաստավորմամբ։ Նկարիչը փոքրաչափ այդ թերթերը մշակել է ամենայն մանրամասնություններով, օֆորտի տեխնիկայի հմուտ կիրառմամբ՝ դրսևորելով մեծ վարպետություն և անսպառ երևակայություն։ Գրքային գրաֆիկայի այս բարձրարժեք նմուշն առանձնակի ուշադրության և մանրակրկիտ ուսումնասիրության, արվեստասեր հանրությանը մեր օրերում պատշաճ ներկայացնելու արժանի ստեղծագործություն է։ This article explores the illustrations on "Fables" by Jean de La Fontaine which occupy a principal and characteristically significant place in the art of Tigran Polat, the 19th -20th century French-Armenian master of etching and book illustration. The artist has illustrated books by a number of world-renowned authors, among which the illustrations of La Fontaine's "Fables” are the most distinguished. About seventy illustrations in the book are performed in etching technique. The content, meaning and purpose of the fables, the occurrences and events in them have undergone a pictorial transformation, which is often manifested by the modifications and reinterpretation of acting characters, the objects surrounding them, the environment and the period presented. The artist has developed these small-scale papers in every detail, skillfully applying the etching techniques, showing great mastery and endless imagination. В этой статье рассматриваются иллюстрации к "Басням" Жана де Лафонтена, выполненные французским мастером офорта и книжного оформления 19-20 вв. Тиграном Поладом, занимающие принципиально важное место в его искусстве. Т. Полад создал иллюстрации к целому ряду книг всемирно известных авторов, из которых особое место занимает оформление "Басен" Лафонтена. Около семидесяти иллюстраций, размещенных в книге, выполнены в технике офорта. Содержание басен, их смысл и мораль, описанные в них события и явления претерпели определенную визуальную трансформацию, что зачастую проявилось в изменениях и переосмыслении образов действующих героев, окружающих их предметов, среды и представляемого периода. Художник проработал эти листы небольшого формата с необычайными подробностями, с тщательным применением всех возможностей техники офорта, проявив подлинное мастерство и неисчерпаемое воображение.
Keywords: Նկարազարդումներ