Надежда Удальцова и её Армения - Мкртчян, Маринэ; Степанян, Анна
Яркое темпераментное искусство Надежды Удальцовой складывалось в начале XX века под влиянием активной художественной жизни Парижа, где она оказалась после знакомства с французской живописью в собраниях Морозова и Щукина. Вернувшись в Москву, художница оказывается в гуще художественной жизни города 10-20-х XX в., успешно участвует в выставках нового искусства. После установления Советской власти Удальцова принимает активное участие в культурном строительстве страны, проявляя верность своим уже сформировавшимся принципам, ставя выше всего духовное освоение реальной действительности. Творческие поездки на Урал, Алтай и наконец в Армению обогащают ее новыми впечатлениями и убеждают в бесконечном богатстве жизни. Оказавшись в Армении, художница открыла для себя Землю обетованную, осененную легендарной библейской историей. Художница проникается особенностями этой земли старается понять и прочувстовать суть жизни людей, существующих среди гор и камней, мощных и вечных , что отразилось в серии работ, посвященных Армении. Նադեժդա Ուդալցովայի վառ արվեստը ձևավորվեց 20-րդ դարի սկզբին Փարիզի ակտիվ գեղարվեստական կյանքի ազդեցության ներքո, որտեղ նա հայտնվեց Մորոզովի և Շչուկինի հավաքածուներում ֆրանսիական գեղանկարչության հետ ծանոթանալուց հետո: Վերադառնալով Մոսկվա՝ նկարչուհին հայտնվում է 20-րդ դարի 10-20-ականների քաղաքի գեղարվեստական կյանքի եռուզեռում՝ հաջողությամբ մասնակցելով նոր արվեստի ցուցահանդեսներին։ Խորհրդային իշխանության հաստատումից հետո, Ուդալցովան ակտիվ մասնակցություն է ունեցել երկրի մշակութային կյանքին՝ հավատարմություն դրսևորելով իր արդեն իսկ ձևավորված սկզբունքներին, ամեն ինչից վեր դասելով իրականության հոգևոր զարգացումը։ Ստեղծագործական ճանապարհորդությունները դեպի Ուրալ, Ալթայ և վերջապես Հայաստան հարստացնում են նրան նոր տպավորություններով և համոզում, որ կյանքն անսահման հարուստ է: Հայտնվելով Հայաստանում նկարչուհին բացահայտեց Ավետյաց երկիրը՝ ստվերված Աստվածաշնչյան առասպելական պատմությամբ։ Արվեստագետն ազդվում է այս հողի յուրահատկություններով՝ փորձելով հասկանալ և զգալ սարերի ու քարերի մեջ բնակվող մարդկանց կյանքի էությունը՝ հզոր ու հավերժ, որն արտացոլված է Հայաստանին նվիրված ստեղծագործությունների շարքում։ The bright temperamental art of Nadezhda Udaltsova took shape at the beginning of the 20th century under the influence of the active artistic life of Paris, where she appeared after having got acquainted with French painting in the collections of Morozov and Shchukin. Having returned to Moscow, the artist found herself in the midst of the artistic life of the city in the 10-20s of the 20th century, successfully participating in exhibitions of new art. After the establishment of Soviet power, Udaltsova took an active part in the cultural construction of the country, showing loyalty to her already formed principles, putting above all the spiritual development of reality. Creative trips to the Urals, Altai and finally to Armenia enriched her with new impressions and convinced her of the endless richness of life. Once in Armenia, the artist discovered the Promised Land, overshadowed by a legendary biblical story. The artist was imbued with the peculiarities of this land, trying to understand and feel the essence of people’s life, dwelling in mountains and among stones, powerful and eternal people, which is reflected in a series of works dedicated to Armenia
Keywords: Искусство; Живопись