Մրգաձոր գյուղի տեղադրության և այդ գյուղում եկեղեցի կառուցած սյունեցի տիկնոջ ինքնության հարցի շուրջ - Հախվերդյան, Սերգեյ; Շաբունց, Գայանե (ԱրՊՀ հրատ․)
16-րդ դարի կեսերին հիմնված Քաշաթաղի մելիքությունը իր գոյությունը շարունակել է և' 17-րդ դարի վերջին, և' 18-րդ դարի սկզբին: Քաշաթաղի Մելիք-Հախնազարի կինը՝ Մահփարին, շարունակելով սյունեցի ազնվազարմ կանանց հինավուրց ավանդույթը, իր որդի Բահադուր բեկի հետ 1700 թվականին կառուցում է մելիքության կենտրոն Խանածախից 45 կմ հեռու գտնվող Մրգաձորի գողտրիկ եկեղեցին, թողնում շինարարական արձանագրություն: Բահադուր բեկի անունը հիշատակվում է մեկ այլ արձանագրության մեջ ևս: Built in the middle of the 16th century the principality of Kashatagh continued to survive up to the end of the 17th century and the beginning of the 18th century. In 1700 along with her son Bahadur begue (prince), Melik-Hakhnazar,s wife Mahpari constructed the gorgeous church of Mrgadzor which is 45 km far from the centre of the principality of Khanatsakh and left a carved writing. Bahadur begue,s name is also mentioned in another writing.
Keywords: Արցախ; Հայոց եկեղեցու պատմություն