Фальсификация истории Карабаха первой трети ХIХ в. азервайджанскими историками - Дадаян, Степан (ԱրՊՀ հրատ․)
Արդի ժամանակաշրջանի ադրբեջանական պատմագրության գլխավոր խնդիրներից է համարվում հայ ժողովրդի, մասնավորապես արցախյան հատվածի պատմության կեղծարարությունը: Նման դիրքորոշումը ներկայացվում է որպես պետական քաղաքականության գիտակցորեն ուղղված պատմական փաստաթղթերի աղավաղմանը, պատմական փաստերի և երևույթների սեփական հայեցողությամբ «իմաստավորմանը»: Քննադատման է ենթարկվել վերջին տասնամյակում ադրբեջանական պատմաբանների կողմից հրատարակված աշխատությունները: Այդ աշխատություններում հեղինակների կողմից գործադրվել են բոլոր հնարավոր քայլերը ընթերցողին համոզելու, որ Ղարաբաղը անհիշելի ժամանակներից համարվում է «ադրբեջանական տարածք», որտեղ նրանք հյուրընկալել են իրենց բնորոշմամբ «հայ-փախստականներին»: Վեր են հանվել Արցախի XIX դարի առաջին երեք տասնամյակների վերաբերյալ ադրբեջանական հեղինակների կողմից շարադրված «պատմության» անկախությանը: One of the main tasks of Azerbaijan historians of the contemporary period is the falsification of Armenian history, in particular the history of Artsakh. It presents itself as a national policy aiming at distortion of documents, shuffling historical facts to benefit. Works of Azerbaijan historians which were published in the recent decade are used in the article suggested. Azerbaijan historians make an attempt to convince the audience that since ancient times Karabakh has been an “Azerbaijan territory” which hosted “Armenian re-fugees”. The falsification of historical facts and events cannot justify the attempts of Azerbaijan government in their assertion in pretentions on Karabakh.
Keywords: Арцах; Историческая наука