Սիրանես Վարդպետը Հալիձոր գյուղից - Հախվերդյան, Սերգեյ (ԱրՊՀ հրատ․)
13-րդ դարում Սիրանեսը եղել է հայ քանդակագործության նշանավոր դեմքերից մեկը։ Նա ծնվել է Գորիսի շրջանի Հալիձոր գյուղում։ Ամաղուի Նորավանքում նա կառուցել է սուրբ Գրիգորի անվան եկեղեցին։ Այդ մեծ գործի համար նա Տարսայիչ Օրբելյան իշխանից հայրենի Հալիձորում կալվածք է ստացել։ Այդ նվիրատվության մասին արձանագրությունը պահպանվում է ինչպես Ամաղուի Նորավանքում, այնպես էլ Հալիձորում։ Սիրանեսի աշակերտն է եղել նշանավոր հայ քանդակագործ Մոմիկը։ Сиранес был одним из выдающимся личностей армянского зодчества 13 в. Родом он был из села Алидзор Горисского района. Он построил церковь св. Григора в Амагуинском Нораванке и от князя Тарсаич Орбелян в родном Алидзоре получил земелный участок. Об этом дарении соxранились каменные надписи и в Амагуинском Нораванке и в Алидзоре. Учеником Сиранеса был талантливый армянский зодчий Момик․ One of the most outstanding people of the 13th century,s architecture is Siranes. He is a descent of the village Halidzor, of Goris region. He built St. Grigor church in Amaghu at Noravank and in return he got a piece of land in his native village Halidzor from the Prince Tarsayitch Orbelyan in return got a land as a gift. Lithograph records about that donation have been preserved both in Amaghu and in Halidzor. The alented armenian architect Momik used to be Siranos, apprentice.
Keywords: Կենսագրություն; Պատմամշակութային ժառանգություն