On the Common Program for the Architecture of Transcaucasia and its Neighbors (C. 300-1600) - Kertmenjian, David
Թեման բազմիցս շոշափվել է մի շարք հեղինակների կողմից։ Ներկայիս որոշ համալսարաններ եւ գիտահետազոտության կենտրոններ հարցին անդրադառնում են ուսումնական ծրագրերի կրճատման կապակցությամբ։ Փորձ է կատարվում համատեղել տարածքի ճարտարապետությունը՝ որպես վաղ քրիստոնեական մշակույթի բաղկացուցիչ մասը։ Առարկան տարածքի միջնադարյան մշակույթն ու արվեստն է, այդ թվում նաեւ՝ ճարտարապետությունը։ Տարածքի աշխարհագրական սահմաններն ընդգրկում են Հայաստանը, Վրաստանը, Աղվանքը եւ հարակից տարածքները, նկատի ունենալով Թուրքիան (որպես պատմական Բյուզանդիայի կայս-րության մաս) եւ Քրիստոնեական արեւելքի երկրների որոշ հուշարձանները։ Ծրագրում ընդգրկվել է նույնպես ուշ անտիկ եւ վաղ քրիստոնեական Հռոմը, որպես քրիստոնեական շենքերի տիպաբանության հիմնական ակունք։
Keywords: Architecture