К вопросу модернизации линейного ускорителя электронов ЛУЭ-75 ННЛА (ЕрФИ) - Ваградян, Л. Р.
Кратко изложено научно-техническое состояние линейного ускорительного комплекса Национальной научной лаборатории им. А.И. Алиханяна ЛУЭ-75 после проведенных в последние годы реновационных работ. Обосновывается необходимость дальнейшей модернизации основных систем ускорителя для обеспечения его долгой научной жизни. Проведен анализ состояния отдельных систем ускорителя и приведены расчетные данные, на основании которых предлагается модернизация внедрением современной техники. Предлагается использование силовой электроники нового поколения, вакуумного оборудования с современным интерфейсом, системы термостабилизации. Briefly presented the scientific and technical state of the linear accelerator complex of the National Scientific Laboratory. A. Alikhanyan LUE-75 after renovation work carried out in recent years. The need for further modernization of the accelerator's main systems to ensure its long scientific life is substantiated. An analysis of the state of individual nodes and systems of the accelerator and calculations have been carried out, on the basis of which modernization is proposed by the introduction of modern technology. The use of new generation power electronics, vacuum equipment with a modern interface and thermostabilization system is offered. Տեսականորեն հետազոտված է ռենտգենյան ճառագայթների դինամիկ դիֆրակցիան դարսման արատ պարունակող գերցանցերում` գերցանցը կազմող նյութերի փոխադարձ դիֆուզիայի պայմաններում: Արտածված է ռենտգենյան ճառագայթների անդրադարձման գործակցի բանաձևը սատելիտների ուղղությամբ`կախված դարսման արատի խորությունից, նրա վրա ալիքի կրած փուլի թռիչքից և գերցանցը կազմող նյութերի փոխադարձ դիֆուզիայի աստիճանից: Համառոտ նկարագրված է Ա.Ի. Ալիխանյանի անվան ազգային գիտական լաբորատորիայի ԼՈՒԷ- 75 գծային արագացուցչային համալիրի գիտատեխնիկական վիճակը վերջին տարիներին կատարված վերանորոգման աշխատանքներից հետո։ Հիմնավորված է հիմնական համակարգերի հետագա արդիականացման անհրաժեշտությունը արագացուցչի երկար գիտական կյանքն ապահովելու համար։ Կատարվել է արագացուցչի առանձին հանգույցների և համակարգերի վիճակի վերլուծությունը, բերված են հաշվարկային տվյալներ, որոնց հիման վրա առաջարկվում է արդիականացնել ժամանակակից տեխնիկայի ներդրմամբ։ Առաջարկվում է օգտագործել նոր սերնդի ուժային էլեկտրոնիկա, ժամանակակից ինտերֆեյսով օժտված վակուումային սարքավորումներ, նոր ջերմակայունացման համակարգ։
Keywords: Физика