Портретная гемма эллинистического времени из Арташата - Асмик Манукян (Հայկական ՍՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
1979 թ. Արտաշատի պեղումների ժամանակ 8-րդ բլրից հայտնաբերվել է կանաչավուն ապակուց պատրաստված կանացի պատկերով եզակի մի կնիք։ Մեծ վարպետությամբ վերարտադրված են կնոջ դիմագծերը, փարթամորեն հարդարված մազերը , ուսին երևացող զգեստի ծալքերը։ Վարպետին հաջողվել է ոչ միայն պատկերել կնոջ ինքնատիպ գեղեցկությունը, այլև արտահայտել իր մոդելի հանդիսավոր կեցվածքը, բռնակալ խառնվածքը և բնավորության բնորոշ գծերը։
Keywords: History; Auxiliary Sciences of History; Ancient History; Diplomatics; Archives; Seals; D History; N Fine Arts; NX Arts